Milaan 2014: Onverwachts Duurzaam

22-08-2016

12-04-2014

Pas tijdens het schrijven over de ontwerpen die we tonen in Milaan viel het me op dat alles wat we tonen geïnspireerd is op “niet weggooien”. Niet weg gooien door productierestanten te gebruiken en soms zelfs door productierestanten van producten gemaakt van productierestanten te gebruiken. Of door materiaal wat op zolder lag te verstoffen nieuw leven in te blazen, of door 100% van een uit een boom gezaagde plank te gebruiken (hout wat overigens ook onbruikbaar was geraakt), of door oude, uit gebouwen gesloopte ramen te gebruiken. Kortom we doen wat we altijd gedaan hebben, zonder dat dit nu een expliciet doel was. Ik werd me hier namelijk pas van bewust,  toen we de boel op een rijtje gingen zetten.
 
De belangrijkste vorm van niet weggooien en hergebruik die wij hanteren, wat misschien wel het minst opvallend is, is het voortborduren op kennis en vaardigheden uit het verleden. Meestal wordt het niet weggooien gerelateerd aan het hergebruik of niet afschrijven van materiaal. Maar veel belangwekkender is het feit dat we door te leven in een modische samenleving, waarin steeds in wisselende samenstellingen op korte termijn producten worden gemaakt of diensten worden geleverd, wat per definitie gepaard gaat met vluchtige contacten en niet doorlopende processen, een groot deel van onze inspanningen in rook zien opgaan.  Omdat wij praktisch alles wat we ooit ondernomen, bedacht, geleerd, gemaakt of gekocht  hebben voor ons zelf was, is er niets verloren gegaan en krijgt elke investering op welk gebied dan ook kans te rijpen en als het moment daar is te renderen. De Sloophouten Kast bedacht in 1989 zit nog steeds in de collectie en elk jaar verkopen we er tientallen. En van de Eiken Vitrine,  die voor het eerst in 1993 werd gemaakt en rond 2000 weer in productie werd genomen, worden er elk jaar weer meer gemaakt.  De wijze waarop het gevonden glas bij deze kast in de constructie wordt geplaatst, deed ons al even zo lang nadenken over een vergelijkbare kast in staal. Nu 20 jaar later was het moment pas daar. De oplossing was kinderlijk eenvoudig, je vraagt je bijna af waarom er zoveel tijd overheen moest gaan. 
 
De producten die we dit jaar presenteren zijn dus ontstaan met de bagage van 20 jaar werken en passen in onze traditie van het niet weggooien; het niet weggooien van materiaal, noch kennis of energie. Een traditie die inmiddels een reeks van producten heeft opgeleverd die je als klassiekers of iconen zou kunnen bestempelen.
 
Download hier de PDF voor volledige presentatie in Milaan.
 
Te zien in Milaan:

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven