Marc Mulders – BLACK – 23 juli t/m 15 oktober 2017

28-07-2017

Marc Mulders, kunstschilder, glazenier, fotograaf

Marc Mulders (Tilburg, 23 september 1958) studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda in 1983. In 1985 won hij de basisprijs bij de Prix de Rome. Marc Mulders’ werk bestaat veelal uit olieverfschilderijen waarin hij de loop van de natuur volgt, namelijk de eeuwige cyclus van leven en dood. Deze cyclus heeft lange tijd centraal gestaan in de westerse schilderkunst en Mulders plaatst zichzelf bewust in die traditie.

BLACK

De donkere schilderijen, waarvan we de eerste vijf voor het eerst op de PAN in Amsterdam te zien waren, zijn als een stap in het duister aan de zijde van Marc Mulders. Maar het is tegelijkertijd ook een stap in hetzelfde veld met bloemen, waaruit Marc Mulders al eindeloos veel inspiratie heeft geput.


The Moonlight Garden – 25.12.16, 2016

Het is dus een verandering zonder het verleden te veronachtzamen en kan vanuit die optiek gezien worden als een verbinding tussen de stappen die zijn geweest en die zullen volgen. Het werk van Marc Mulders is als een speurtocht naar licht en kleur. Maar hoe vang je het licht in de schemer en hoe ervaar je kleur in de duisternis? De expositie ‘BLACK is een verandering die je meeneemt in Marc Mulders’ zoektocht naar licht en kleur. Marc Mulders verwoordt het als volgt:

“De donkere schilderijen waren een niets minder dan een stijlbreuk met mijn doorgaans pastel-etherisch kleurenpalet. Niet dat deze schilderijen volledig zwart gekleurd waren, maar voor het eerst sinds de donkere doeken uit de late jaren tachtig, waaronder ‘Pieta’, ‘Bloemen-Maesta’ of ‘Bevroren Rozen’, was er weer die allesbepalende zwarte toets, donkere sferen.

Een return van donkere sferen dus, anno 2016, maar in ‘BLACK’ fungeert het zwart meer als een drager, een décor en een fond voor de fel gekleurde passages – openingen in dat zwarte fond. Deze doeken dragen dan ook een ‘glas-in-lood-vocabulaire’ in zich – het licht boort zich een uitweg door het donker.”


Let the Desert Bloom – 01.06.17, 2017

Naast de donkere schilderijen van Marc Mulders wordt een nieuwe serie lichter werk getoond – ‘Let the Desert Bloom’. Ook hebben Marc Mulders en Piet Hein Eek samen een tweetal architectonische objecten gemaakt: een glas-in-lood-gang, en een loodzwaar kamerscherm van stalen buizen, gebrandschilderd glas en glas-appliqué.

‘BLACK’ is, na de expositie ‘WHERE THE DEVIL DON’T STAY’ in 2014, de tweede solo-expositie van Marc Mulders in de Galerie van Piet Hein Eek. In deze tentoonstelling wordt dus zowel donker als licht werk getoond waarmee het nieuwe omarmt wordt, zonder het verleden te verwerpen.

Klik hier voor een overzicht van de getoonde werken in de tentoonstelling. 

Klik hier voor het nieuwsbericht. 

Voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine, klik hier.

   

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven