Woonhuis Londen

 

 

 

Beschrijving

 
 
 
Zonder wat we eerder hebben gedaan naar beneden te halen, wil ik toch graag benadrukken dat dit project wel heel bijzonder was en dat we hiermee een grote stap hebben gezet. De opdracht om een keuken in London te ontwerpen en maken mondde er in uit  dat we praktisch de hele benedenverdieping onder handen hebben genomen. We maakten zelfs de trap met bijkeuken eronder waardoor de objecten een integraal onderdeel van de architectuur zijn geworden. De opdrachtgever was na een bezoek aan ons best overtuigd dat we de opdracht tot een goed einde konden brengen maar wilde toch graag een referentie. Ik gaf twee namen van klanten waar we onlangs een keuken hadden geplaatst. Na één van deze personen gesproken te hebben belde hij me direct terug met de mededeling dat ik deze klant als verkoper in dienst moest nemen. We kregen daarmee de opdracht en misschien nog belangrijker: het vertrouwen om er iets moois van te maken. Goed opdrachtgeverschap heeft veel met vertrouwen te maken omdat, als je iets op maat laat maken, dit per definitie niet al bestaat. Het proces is dus op alle gebieden onzeker en vertrouwen is dan essentieel maar kan niet op zekerheden worden gebaseerd. 
 
134FR20160226D0028.jpg
 
Toen ik op locatie ging kijken bleek het hele huis gestript te zijn en stonden er in de kelder nog nauwelijks muren overeind. Om de voor- en achtergevel te dragen waren er twee dikke stalen palen met liggers geplaatst . De kelder was volledig gestript, vergroot en verdiept. In feite werd het hele huis in Londen binnenstebuiten gekeerd. De palen in de ruimte zouden blijven staan en waren daarom vervelende sta-in-de-wegs. Het basisidee voor de keuken was geboren: we gingen een keukenblok maken wat tussen de palen hing waardoor ze een functie kregen en het geheel logisch werd. De opdrachtgever wilde ook graag dat de trap naar boven nadrukkelijk in het ontwerp werd meegenomen omdat deze de beide leef verdiepingen moest verbinden. Uiteindelijk maakten we een integraal ontwerp in cortenstaal en eiken voor trap en keuken. Eén trede werd verlengd, waarin de afzuigkap werd verwerkt. De draai van de trap die niet in het basisblok past, draait in staal het gestuukte plafond in. In één van de schetsjes kraste ik nog een soort willekeurige chaotische setting in plaats van een klassieke haard tegen de overliggende muur. Het schetsje werd het uitgangspunt voor een oude deuren- en ramenkast met daarin een haard verwerkt.
 

134FR20160226D0020.jpg

Alles werd op de millimeter nauwkeurig bij ons in de werkplaats gemaakt en vervolgens op locatie geplaatst. Alles op maat, elk detail getekend, niets standaard en voor het eerst een totaalontwerp waarin architectuur en vormgeving volledig geïntegreerd zijn zonder ergens te beknibbelen op detaillering, materiaal en vooral aandacht. 
 
Dit kunnen we nu en ik denk niet dat het eerder mogelijk was geweest. Ik had het eerder niet bij elkaar kunnen bedenken maar ook het team, dat het verder moest uitwerken en maken, had het eerder niet gekund. De grap is dat een opdracht zoals deze alleen mogelijk is alle disciplines langdurig onder één dak aanwezig zijn. Het concept van alles zelf doen, van idee tot levering, begint steeds meer haar vruchten af te werpen! De almaar groeiende mogelijkheden die ontstaan door alles onder een dak samen te voegen, ons concept dus, is per ongeluk ontstaan omdat we het gewoon leuk vonden om alles zelf te doen. 
 

134FR20160226D0022.jpg

1-134fr20160226d0018-1-1024x1024

134FR20160226D0069.jpg

134FR20160226D0038.jpg

134FR20160226D0045.jpg

134FR20160226D0065.jpg

134FR20160226D0070.jpg

134FR20160226D0066.jpg

134FR20160226D0057.jpg

134FR20160226D0055.jpg

134FR20160226D0035.jpg

134FR20160226D0014.jpg

134FR20160226D0002.jpg

foto: Thomas Mayer

voor meer foto’s klik hier.