• studio

Herberch Omke Jan

Locatie Woudsend – Friesland
Type renovatie Friese boerderij
Functie horeca en Bed & Breakfast
Fase gerealiseerd (december 2016)
Opdrachtgever particulier
Fotografie Thomas Mayer
Download Projectinformatie Woudsend (pdf) 
   

 

Beschrijving

In juni 2014 zijn we gevraagd om een plan te bedenken ten behoeve van de renovatie van een monumentale stolpboerderij uit 1904 in het Friese plaatsje Woudsend. De opdrachtgever wilde er een bourgondische ontmoetingsplek maken waarbij het ambacht en het eten uit de omgeving centraal komen te staan. De melk en het vlees komen van de Friese koe uit de buurt, het meel van de molen uit het dorp, het hout van de naastgelegen molen en de paling  mag je zelf vangen en roken bij de rokerij even verderop.

In lijn met deze behoefte naar authenticiteit en echtheid  wilden wij zoveel mogelijk de originele kwaliteit van de boerderij benadrukken. Het in volle glorie laten zien van de majestueuze kapconstructie vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. We stonden voor de keuze om het contrast op te zoeken tussen oud en nieuw (modern) of om juist aan te sluiten bij de bestaande bouw.

Bij een eerdere verbouwing was een lelijke verdiepingsvloer, in de ruimte waar de koeien vroeger stonden en waar het hooi opgeslagen werd, aangebracht. Deze moest zeker verwijderd worden omdat de vloer het zicht ontnam op de prachtige kapconstructie. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen de later toegevoegde staalconstructie te behouden, maar om er een enorme vide in te maken en het geheel strak af te werken, waardoor de kapconstructie door een strakke wit gestuukte uitsparing vanuit praktisch iedere plek op de begane grond zichtbaar is. In plaats van het lelijke weg te gooien hebben we het ten goede gekeerd.

De lelijke staalconstructie was aanleiding voor het ontwerp, maar het ontwerp had ook zonder deze ontstaansgeschiedenis als meest logische en beste keuze boven kunnen komen drijven –  een strakke vorm met vide waardoor de monumentale kapconstructie zichtbaar is. De overige keuzes zijn eigenlijk allemaal voortgekomen uit deze ene ingreep.

Het meest  in het oog springende detail wat dat betreft is de lichtkoker (bijna een ruimte) die dwars door de verdiepingsvloer het daglicht op de stamtafel laat schijnen. Het lijkt net een bouwkundig fenomeen uit het verleden. Maar ook de proporties van de gastenkamers, de muur van gele steentjes, materiaalkeuze voor puien en wanden, de keuze voor de plek en maat van de keuken en andere ruimtes zijn allemaal voortgekomen uit het strakke plafond met de vide en de wens om hiermee de historische kwaliteit van de schuur te benadrukken.

Waar we voor de stallen de materialen en kleuren op sobere en authentieke wijze hebben laten aansluiten bij de aard van de bouw, hebben we voor het oorspronkelijke woonhuis gekozen om sprekende kleuren toe te voegen. Woonhuis en stal zijn net als vroeger gescheiden werelden, die elkaar nu weer versterken.

Extra informatie

test

test