Jan van der Ploeg – THE NEW WORKS – 12 november t/m 18 februari

10-11-2017

10-11-2017

Plat driedimensionaal

Over het werk van Jan van der Ploeg kan je kort zijn; het is monumentaal. Niet alleen als het muurschilderingen zijn, waar Van der Ploeg misschien wel het meest bekend om is, maar ook als het werk op doek of papier betreft.

Nadat we onze eerste muurschildering in 2011 in de galerie met grote tegenzin moesten overschilderen deden we onszelf de belofte om nooit meer een werk van Van der Ploeg te vernietigen. We maakten voor zijn eerste solotentoonstelling bij ons in de galerie de “Wonder Wall”, een muur die opgebouwd is uit kubussen. Het is een muur en schildering in één. De kubussen kunnen vervolgens op alle denkbare manieren gestapeld worden. De muur is momenteel getransformeerd en staat nu als reuzekubus bij ons in de Wonderkamer. Plat en driedimensionaal zijn verenigd in een mobiel kunstwerk.

   

Voor de huidige tentoonstelling – ‘THE NEW WORKS’ – vroeg ik Van der Ploeg of we geen driedimensionaal werk konden maken, maar dit keer plat. Met de freesmachine of de schaar- of ponsnibbelmachine. Het werd uiteindelijk de frees. De eerste proef was lelijk en te grof; het hout rafelde. Maar na enkele testen, schuren en afwerken kwamen de randvoorwaarden in zicht. Van der Ploeg begon te ontwerpen, wij te programmeren en frezen waarop Van der Ploeg driedimensionaal plat werk maakte, veel mooier dan ik me had voorgesteld.

   

De ‘new works’ die we in deze tentoonstelling presenteren zullen waarschijnlijk de eersten zijn van een serie want Van der Ploeg heeft de volgende nieuwe werken al weer in gedachten. 

Voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine, klik hier.

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven