Francesco Pancetta – Unconscious life painting – 12 november 2017 – 18 februari 2018

10-11-2017

10-11-2017

Van jongs af aan is Francesco Pancetta (eigenlijk: Mario d’Ambrosio, Avelino (Italië), 1980) gefascineerd door kunst. Samen met zijn vader, die zijn artistieke interesse altijd heeft aangemoedigd, bezocht hij talloze Renaissancepaleizen in zijn geboorteland. Hier ontstond zijn fascinatie voor de welhaast magische en onbereikbare schoonheid van kunst.

Pancetta is autodidact maar hij heeft zich wel verdiept in verschillende artistieke disciplines om uiting te kunnen geven aan zijn kunstzinnigheid. Zijn benadering is multidisciplinair en hij experimenteert onder andere met video, theater, poëzie, schilderkunst, collages en/of een combinatie hiervan. Zijn onstilbare nieuwsgierigheid dwingt hem om continu te zoeken naar nieuwe manieren om zichzelf te uiten.

De jaren aan het begin van de eeuwwisseling, toen Pancetta in Bologna woonde en deel uitmaakte van de lokale avant garde-beweging, waren vormend voor zijn latere ontwikkeling als kunstenaar. Vanaf dit moment ging hij kunst steeds meer zien als een middel om het bewustzijn te veranderen en de manier hoe we naar de wereld kijken. Dit komt in deze tentoonstelling het meest tot uiting in Pancetta’s art brut-collages.

   

Naast zijn maatschappijkritische collages begeeft Pancetta zich in een wereld die voortkomt uit het onderbewuste. De eindeloze stroom van energie, bewegingen en emoties die zich voltrekken voorbij de wereld van het waarneembare, probeert hij tot uitdrukking te laten komen in amorfe temperaschilderijen en pentekeningen.

Het werk van Pancetta is als een persoonlijke zoektocht over nog niet gebaande paden. Als beschouwer ben je getuige van een kunstenaar die onderzoekt hoe hij zich verhoudt tot de wereld, zijn weg hierin vindt en tegelijkertijd altijd zoekend is. Kijkend naar het werk dringt zich op hoe hij zich verhoudt tot de wereld, wie hij is en waar hij naar op zoek is. Maar om dit goed onder woorden te brengen lukt eigenlijk niet.

Klik hier voor Francesco Pancetta’s portfolio. 

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling. 

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven