Reinoud van Vught – ‘Spheres’ – 10 maart t/m 16 juni 2019

08-03-2019

09-03-2019

Betrouwbaar zonder stropdas

Ik maak vaak als grap dat een bankier die werkeloos is werkeloos is maar dat een kunstenaar die werkeloos is nog steeds kunstenaar is. Een kunstenaar ben je. Kunstenaars leven over het algemeen een minder disciplinair en veel uitbundiger leven en in het vakgebied gelden vooral geen codes. Toch geldt ook voor hen dat het een beroep is waarbij oefening kunst baart (daar zal het gezegde dan wel vandaan komen) en dat er hard gewerkt wordt. Discipline is voor kunstenaars vaak een noodzaak om te creëren. Met talent en toewijding wordt je steeds beter. Maar een bankier die beter wordt kan vooral meer geld verdienen (dat is gek maar een bankier heeft niet als doel bankieren maar geld verdienen, iets wat overigens voor meer beroepen geldt). Een slechte kunstenaar of om het te chargeren, een hobbyist, kan technisch beter worden maar wordt daarmee geen kunstenaar.

Reinoud van Vught – ‘Hemel’, acryl en Oost-Indische inkt op papier, 56 x 76 cm

Waarom nu dit ellenlange vergelijk met een bankier? In elk geval niet om deze beroepsgroep te beledigen, want dat is niet mijn bedoeling. Maar vooral om een veel positievere vergelijking te maken: een bank en dus een bankier moet vooral heel betrouwbaar zijn en wat betreft had ik me kunnen voorstellen dat Reinoud van Vught een hele goede bankier zou zijn want zijn persoon, werk en carrière ademen betrouwbaarheid. Nu loop ik weer de kans Reinoud te beledigen want betrouwbaarheid wordt vaak gezien in schril contrast met creativiteit en over één kam geschoren met saaiheid, maar dat is nu juist wat Reinoud  tot zo’n bijzonder kunstenaar maakt. Het werk is herkenbaar, eigen in kleurgebruik en techniek, betrouwbaar in ontwikkeling maar continu veranderlijk; spannend dus.

Zonder poespas hebben we het werk opgehangen, veel was er niet nodig, het werk hangt voor zich. Het leeuwendeel van de werken is recentelijk gemaakt in een voor Reinoud roerige periode. Een periode die zijn weerslag heeft in de aankomende tentoonstelling.  

Klik hier voor meer informatie over de kunstenaar.

Klik hier voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine. 

Lees hier het artikel over de tentoonstelling in het Eindhovens Dagblad.

Lees hier het artikel over de tentoonstelling van Reinoud van Vught op de website van Brabant Cultureel.

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven