Milaan 2024

03-04-2024

16 – 21 APRIL 2024

Intro en 40×40 Verzamelaarsvitrines

Waar we presenteren hoef ik inmiddels niet meer op te schrijven, want dat is al jaren op dezelfde plek. Hoewel we eigenlijk van plan waren ons te focussen op de verkoop van de collectie accessoires die we langzaam maar zeker hebben opgebouwd, staat de werkplaats op dit moment weer in rep en roer om de (nieuwe) ontwerpen op tijd af te krijgen. We wilden met de kleine spullen weer eens een andere dynamiek creëren. 10 Jaar geleden presenteerden we brillen en ander klein spul en maakten we speciaal voor die gelegenheid een soort plaatmateriaal presentatievitrines. Eigenlijk een soort non-design, alleen maar bedoeld om in te presenteren. De 8 jaar daarna gebruikten we de steeds aftandser wordende vitrines om onze kleine spullen aan de man te brengen. Dit jaar maken we van het “kleine spullen presenteren” weer ons hoofddoel. We hebben 40×40 Afval Afval Verzamelaarsvitrines gemaakt. Met de meest vernuftige 40×40 details zijn we weer een stap extremer geworden. In plaats van zo goedkoop mogelijk en alleen maar functioneel, worden het nu een soort kunstwerken op zich!

De Omgevingsdienst Kast

De afgelopen jaren zijn we meer en meer gepijnigd door instanties en overheden die met de meest merkwaardige verplichte keuringen, rapporten en eisen op de proppen komen. Op een goed moment bedacht ik dat als er nog een “keurmeester” ongevraagd binnenkomt en een verplicht advies achterlaat (wat veelal inhoudt dat we voor tienduizenden en zelfs meer moeten investeren of kunnen afschrijven) ik de pijp aan Maarten ging geven. Ik had het nog niet bedacht, of de omgevingsdienst deed haar opwachting. Er mag volgens hen geen (sloop)hout meer in onze deels met subsidie recent aangeschafte houtvergassers waar we het pand mee verwarmen. Scheiden gaat nog wel, maar niet meer zagen wordt een probleem. Strontchagrijnig was en ben ik ervan. Voor ons is de verf op het hout juist wat we in onze producten gebruiken, dus zoveel afval hebben we niet. Om van de nood een deugd te maken, heb ik de Omgevingsdienst Kast bedacht. We zagen al het hout in willekeurige breedtes van 10 tot 35 mm en op een lengte van 80 mm en maken daar objecten van. Met het weinige afval dat nu nog overblijft, zijn we aan het experimenteren om producten te maken van zelfgeproduceerde spaanders. Deze producten laten we in oktober tijdens de DDW zien. De container die we op last van de omgevingsdienst hebben gehuurd om ons houtafval geregistreerd te laten afvoeren, zal niet heel snel vol raken. Meer dan ooit verkopen we ons eigen afval. Daar zouden ze toch blij mee moeten zijn! Al denkend; we maken producten van sloophout wat anders voor een groot deel rechtstreeks naar de verbrandingsovens wordt gestuurd, het hout wordt vrijwel volledig gebruikt en komt in waardevolle producten en het resthout gaat (ging) in onze hoogwaardige kachels die aan de strengste eisen voldoen. Nu moeten er grote hoeveelheden resthout vanwege een mogelijke zeer minimale verontreiniging afgevoerd worden om alsnog verbrand te worden en moeten wij een andere aan te voeren brandstof gebruiken om te verwarmen. Het behoeft geen universitaire opleiding te constateren dat het handhaven van de regels in dit geval het doel volledig voorbijschiet. Maar goed, regels zijn regels en een proces bedenken wat nog meer aandacht vergt dan de 40×40-producten en waarbij we vrijwel al het restmateriaal kunnen verwerken, is eigenlijk heel leuk. Ik zou willen dat ik er eerder op was gekomen!

Afval Afval 40×40 Hal Set + 40×40 Spiegel

In oktober lieten we al een kapstok en halkastje zien. Nu hebben we er een spiegel aan toegevoegd. De spiegel is een mix tussen de 40×40-collectie en een 3D spiegel van oud hout waar we er een tijd geleden een aantal van hebben gemaakt. 

Dikke Balkentafel

Toen ik de plattegrond voor de presentatie aan het tekenen was, bedacht ik dat we eigenlijk wel weer een keer een nieuwe tafel zouden moeten presenteren. Een van de tafels die het best goed doet, maar waarmee we problemen hebben met het krimpen van het hout, vormde de inspiratie. Dikke balken oud hout, wat sowieso minder werkt, zijn op een middenbalk gemonteerd en kunnen aan de uiteinden aangeperst worden. Het enige nadeel is dat de sloophouten balken elke keer anders zijn en dat de tafels per stuk gemaakt moeten worden. Ze zijn dus duurder dan een serieproduct. Helaas is dat tegenwoordig geen nadeel meer, want de rijken worden rijker en de armen worden armer en onze klanten komen uit de eerste groep, want ambachtelijk en goedkoop in Europa produceren is onmogelijk. Dus eigenlijk is het superfijn dat we een unieke tafel presenteren! Wie weet gaan we hem ook nog eens meer betaalbaar in eiken maken.  

Sloophouten Fauteuil en Bank met Ribstof

30 Jaar geleden bedacht ik een heel aantal sloophouten banken en fauteuils. Het was geen succes. Wel is er een redelijk verkopend sloophouten kuipstoeltje uit gekomen en ook de Crisis Kussentjes Bank leek op de voorganger in sloophout. We kunnen eigenlijk best een (sloophouten) bank gebruiken, dus ben ik gaan tekenen om het gemis in de collectie op te vullen. De constructie van Even-Dik-Even-Breed sloophouten planken kon haast niet eenvoudiger. 

Oud Grenen Salonblok

Een van de mooiste afval-ontwerpen is die van staal. De doosjes worden gebogen en tegen elkaar ge-puntlast. Het effect is dat de randjes tussen de blokken een radius krijgen, waardoor er een patroon van bilnaadjes ontstaat. Dit beeld vormt het uitgangspunt voor het Oud Grenen Salonblok. In plaats van de gebogen bilnaadjes frezen we een verglijkbare radius aan de oude grenen plankjes. Het blok lijkt een massieve stapeling van blokhout. Het oude grenen hebben we overgehouden nadat we van de buitenkant van enorme balken objecten hebben vervaardigd.

Schaaktafel no. 3

Eerder hebben we er dus 2 op maat voor klanten gemaakt. Een schaaktafel past in de eerdere serie van spellen: Mahonie en Essen Tafeltennis Tafel, Voetbalspel, Sjoelbak en Aluminium Tafeltennis Tafel.

Nieuwe Gezaagde Glas Lampen 1, 2 en 3

De serie van 3 Staande Gezaagde Glas Objecten is tijdens de DDW voor het eerst gepresenteerd. Spectaculair luxueus zijn ze! De messing ringen met openingen voor het glas en lipjes om aan elkaar te verbinden, zijn als sieraden die met elkaar een sculptuur vormen. Op een gegeven moment had ik de onderdelen in mijn hand en zag ik de basis staan; een onwaarschijnlijke puzzel die ik zo ongeveer geschetst heb. Harm heeft de schets ontcijferd en minutieus aan elkaar getekend en Vincent, onze lampenman, zet vervolgens de lampen in elkaar alsof het geen hogere wiskunde is!

Stapelbare Keramieken Tweezijdige Kandelaar

De Stapelbare Keramieken Tweezijdige Kandelaar is ontworpen als zusje van de Eenmallamp. Hij is van steengoed, op twee manieren te gebruiken en in verschillende kleuren. 

Oude Ramenkast Stapelingen

Het bouwwerk of de berg van ramen is eerder onderdeel van de architectuur dan dat het een meubel is. We hebben dit eerder wel zo gemaakt, maar nog niet eerder gepresenteerd.   

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven