3 maart t/m 15 juni 2013 Op reis met Bert Teunissen

27-09-2016

Fototentoonstelling

3 maart t/m 15 juni 2013
Opening zondag 3 maart om 14:30 uur
Dagelijks open van maandag t/m zaterdag 10:00-18:00

Toegang gratis

Nieuwe oude meesters

De eerste keer dat ik een tentoonstelling zag van Bert Teunissen in Huis Marseille las ik een door hem getypt papiertje waarop stond hoe hij zich het leven in het huis waar hij geboren is herinnerde. Hoe het daglicht dat de keuken en ‘s avonds de huiskamer (salon) binnentrad hem bijbleef en inspireerde om op pad te gaan en door heel Europa en Japan mensen in hun daglicht en hun huizen te fotograferen. Het is een monumentaal beeldverslag geworden dat reeds (deels), onder de naam ‘Domestic Landscapes’ te zien is geweest en ook in de prijzen is gevallen. Naast de portretten, die door de werking van het licht en de setting bijna op oude meesters lijken, wordt er een fascinerende selectie aanvullende werken en op de reizen vergaarde attributen getoond. 

Behalve deze letterlijke reis laat de expositie ook de reis door Bert’s carrière zien langs zijn commerciële werk voor onder andere G-Star en BEN. De wereld van reclame en communicatie is heel interessant en dynamisch, maar blijkt voor hem uiteindelijk onvoldoende bevredigend. Het maakt het hem wel financieel mogelijk om precies dat te doen waar zijn hart ligt, namelijk autonoom werk  maken. Dat lijkt een eenvoudige stap, doen wat je leuk vindt, maar lang was het min of meer not done om kunst en commercie te vermengen, het betrof twee onverenigbare grootheden. Een wat mij betreft volstrekt onzinnige gedachte die, zoals het nu lijkt, mede door de crisis waarin alle schijnbare waarheden ter discussie staan, geen waarheid meer is.

De expositie ‘Op reis met Bert Teunissen’ loopt door tot en met het heden bij ons in Eindhoven en vormt hopelijk de aanzet voor nieuwe ideeën en opdrachten.

Klik hier voor een overzicht van de foto’s van Bert Teunissen. 
Lees hier het nieuwsbericht van Piet Hein over de tentoonstelling

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven