Woonhuis Beek en Donk


Locatie Beek en Donk
Type nieuwbouw
Functie woonhuis
Fase aanvraag omgevingsvergunning
Opdrachtgever particulier
Download project informatie

Beschrijving

We werden gevraagd een plan te maken voor een nieuw woonhuis met behoud van oude karakteristieke schuren. Het perceel is gelegen aan de drukke Bosscheweg in Beek en Donk.
De opdrachtgever is op deze locatie opgegroeid en juist gehecht aan de oude schuren waar haar vader nog gewerkt heeft. Het woonhuis zelf is juist totaal verouderd en ontbeert de kwaliteit
van de schuren. Dus we kregen de taak een modern woonhuis te maken, liefst klimaat neutraal, dus echt modern, en wat tegelijkertijd goed aansluit op de oude schuren.

Het grootste minpunt aan het huidige woonhuis is het ontbreken van voldoende daglicht. Er is geen connectie met de tuin en daarnaast ligt het huis vlak aan de weg. De entree is dus pal aan de weg (welke overlast veroorzaakt). Toen het huis gebouwd werd was er nog niet zoveel verkeer en was een voordeur aan de weg vanzelfsprekend. Als straks iedereen elektrisch rijdt zal het qua geluid ook wel weer meevallen maar dan nog blijft de hoeveelheid verkeer met flitsende koplampen toch ook nog hinderlijk.

De uitdaging was om het woon- en werkhuis met elkaar te verbinden, zonder het bestaande werkhuis aan te tasten. We hebben een klinker pad bedacht welke tussen de oude schuur en het nieuwe huis de tuin inloopt. Het pad loopt vanaf de straat tot diep in de tuin tussen het huis en de schuur die daardoor gekoppeld worden. Hierdoor ontstaat er een centrale binnen-buiten ruimte precies op de plek die het meest interessant is, de scheidslijn tussen nieuw en oud. Het ontwerp voor het nieuwe huis is geïnspireerd op de schuur achter in de tuin. De karakteristieke houten gevelbekleding geeft het bestaande kavel haar uitstraling en wordt, op een moderne manier, gebruikt in het nieuwe huis. De plattegrond is zo efficiënt mogelijk ingericht, waarbij de leefkeuken aan de tuinkant is gesitueerd en de zitkamer aan de straatkant. De twee ruimtes zijn middels een transparante pui van elkaar af te sluiten. De woning wordt iets verder van de weg af geplaatst om wat meer lucht en ruimte te bewerkstelligen. Het woonhuis bestaat uit een blokvormig volume, dat aan de tuinkant op de begane grond helemaal geopend is en aan de straatzijde meer gesloten is. Het relatief gesloten ogende huis biedt juist plaats aan een lichte en transparante centrale woonruimte die het werk- en woonhuis visueel scheid en geheel van een glazen pui is voorzien naar de tuin. De ramen zijn zo gepositioneerd dat er licht en zicht is op de juiste plekken (west zijde en zicht op kanaal), terwijl er juist geprobeerd is de storende factor van het verkeer zoveel mogelijk te weren. Beschermend waar nodig en open waar mogelijk en waar geleefd wordt.

Extra informatie

Soort project