Strijpsbultje

Locatie Eindhoven – Drents Dorp
Type nieuwbouw
Functie buurtcentrum
Fase gerealiseerd 
Opdrachtgever Woonbedrijf 
   

 

Beschrijving

Buurtcentrum gemaakt van oude ramen en deuren 

Vlak bij ons, onder een viaduct, wilde een woningbouwvereniging een tijdelijk buurtcentrum maken. Ze kwamen op het idee om een gebouwtje van oude ramen en deuren te maken. Aanvankelijk was het hun bedoeling het gebouw zelf neer te zetten, maar het beperkte budget en de speurtocht naar oude materialen was aanleiding om ons te vragen voor het ontwerp en de realisatie. Ik vond het maar gek dat ze niet gelijk bij ons hadden aangeklopt voor een dergelijk bouwsel, aangezien wij immers de specialisten zijn op dit gebied en op tweehonderd meter afstand zitten. Al vrij snel bedacht ik een bouwprincipe waarin we oude deuren en ramen direct tussen verticale balken plaatsten, waarmee de staander in één klap zowel kozijn als drager wordt. Een principe waarbij de maat van de ramen het aanzicht maar ook de plaats van de staanders bepaalt. Door twee ramen vóór elkaar te plaatsen werd een soort primitief thermopane gecreëerd. Heel eenvoudig en goed maakbaar leek het, wat in de praktijk ook zo bleek te zijn, alleen vergde de detaillering veel meer extra tijd en aandacht dan gedacht. Van enige lichtzinnigheid was achteraf zoals zo vaak wel sprake. Aangezien ook de vloer en de dakconstructie van balken gemaakt werd, raakten we wel weer een substantiële hoeveelheid van onze balken kwijt.