Puisseguin

Locatie Frankrijk – Puisseguin
Type renovatie
Functie wonen en Bed & Breakfast
Fase in uitvoering
Opdrachtgever particulier
   

 

Beschrijving

Naar aanleiding van het vakantiehuis in Mavaleix werden we gebeld door een Engels echtpaar dat in Frankrijk woont. Ze hebben een stuk grond gekocht met een oude 17e-eeuws boerderij die uitkijkt over de wijngaarden. De bestaande boerderij heeft een wijnkelder, twee schuren en wordt gekenmerkt door vele hoogteverschillen.

Door de jaren heen hebben er verschillende families gewoond. Het laatste gezin heeft de meest recente verbouwing uitgevoerd. De oorspronkelijke stal is hierbij de woonkamer geworden. Wat vooral opvallend is, zijn de vele kleine kamertjes die later getimmerd zijn. De samenhang van de grote volumes is hierdoor compleet verdwenen. De dikke stenen muren die als hoofdlijnen door de boerderij lopen worden steeds onderbroken en de bijzondere houten kapconstructie is onzichtbaar geworden door het later aangebrachte verlaagde plafond.  

Doordat er zoveel kleine ruimtes zijn is ook de oriëntatie op de zon en het zicht op de wijnvelden niet meer aanwezig in het gebouw, wat natuurlijk jammer is op zo’n mooie plek.

Ons ontwerp behelst voornamelijk het rigoureus slopen van alles wat later is toegevoegd, waardoor de oorspronkelijke architectuur weer zichtbaar wordt. De meeste verlaagde plafonds zullen worden verwijderd en de vele kleine kamertjes maken ruimte voor een grote open en lichte leefruimte. De woonkamer en keuken komen op de plek waar de zon ondergaat en waar je een prachtig uitzicht hebt. De woonkamer krijgt een directe toegang tot de tuin, de wijnkelder en het terras. Het wordt letterlijk de centrale ruimte van het complex.

De schuren vormen losse volumes waar ruimte is voor een Bed&Breakfast. De verschillende functies worden door het creëren van een centrale gang, die eigenlijk al bestond door de dikke stenen muren, visueel aan elkaar gekoppeld.

Extra informatie

test

test