RF – portiersloge


Locatie Strijp R – Eindhoven
Type renovatie
Functie wonen en werken
Fase gereed (juli 2017)
Opdrachtgever Amvest
Download project informatie RF (pdf)
   

 

Beschrijving

Na het op brute wijze slopen van de achterzijde van het RF gebouw waarbij ongeveer driekwart met de grond gelijk gemaakt werd, restte er een desolate aanblik van een opengereten gevel. Bij nadere aanschouwing blijkt juist deze aanblik een lust voor het oog.  De schoonheid van het industriële gebouw, de geklonken en geboute polonceau spanten, de beton cassettes, de daklichten, de kopse scheidingswanden en de wijze waarop de schuine daken aankomen op de rechte voorbouw, alles is zichtbaar en begrijpelijk. Het is als een poppenkast voor industriële architectuur en als je er een raam voor zou zetten met acteurs erachter is het als een kijkdoos op wonen, werken en leven. Het concept voor de herbestemming van het gebouw werd door ditzelfde gebouw op een presenteerblaadje aangereikt; een glazen gevel die los blijft van de bestaande bouw en er tegelijkertijd een blik in gunt. 

Bouwdeel 1

Met een hoop bravoure, gevoed door de wijze waarop we het RAG gebouw aan de man hebben gebracht, heb ik geregeld dat wij de rest voor het RF gebouw wel even zouden ontwikkelen. Het plannetje had ik al: in plaats van één heel groot bouwdeel, zoals eerder het idee was, had ik bedacht dat het opgedeeld kon worden tot maximaal 4 woningen. Maar men kan het ook nog steeds als geheel kopen, of een woning kopen bestaande uit twee of drie delen. De mogelijkheid voor deze extra woningen is gek genoeg ontstaan door het opofferen van een deel van de ruimte waardoor er meer licht, lucht en buiten in en bij de woningen ontstaat. Nog belangrijker is dat het helemaal niet meer moeilijk is om je een voorstelling te maken hoe fijn het zal zijn om er te wonen en/of te werken. Door de gevels nog meer te laten verspringen hebben alle woningen meer privacy en meer licht en is de gevel van het hele RF gebouw per bouwdeel verschillend. De heen en weer en op en neer springende gevel van het hele gebouw langs de groenzone wordt een lust voor het oog en om in te leven.
Zonder het bestaande gebouw had er nooit een dergelijke gevel en manier van wonen kunnen ontstaan, terwijl je het dolgraag zo had willen kunnen bedenken. Overigens zou dat dan weer onbetaalbaar zijn want juist die oude industriële manier van bouwen is tegenwoordig onbetaalbaar, dat krijgen we dus cadeau.

Bouwdeel 3

In bouwdeel 1 konden maximaal 4 appartementen gerealiseerd worden en uiteindelijk worden het er drie: één dubbele De architectuur wordt dus afgestemd op de toekomstige bewoners in plaats van een dwingend gebouw waarbij de bewoners zich moeten aanpassen aan de mogelijkheden.

Bouwdeel 3 was het laatste deel dat herbestemd kan worden. Ook hier hebben we een ontwerp gemaakt waarbij we uitgaan van het bestaande. Het bestaande trappenhuis is bijzonder mooi en wordt dus behouden. De bestaande techniekruimtes worden gebruikt als buitenberging of techniekruimte. Door de bestaande vormgeving van het pand wordt als vanzelfsprekend een grote maisonnette gerealiseerd op de linkerhoek van het RF gebouw. Grenzend aan het trappenhuis worden twee appartementen gerealiseerd op de begane grond en eerste verdieping. De tweede verdieping is een voormalige kantoorruimte en vormt in de toekomst het penthouse van RF gebouw, compleet met dakterras en tevens ontsloten door het authentieke trappenhuis. De appartementen en de maisonnette profiteren van de nieuwe glazen gevel op het zuiden met aangrenzend dakterras. Dus ook in dit bouwdeel veel licht en lucht voor iedere woning. Daarnaast is er een gezamenlijke binnentuin voor de bewoners die aansluit op het schakelpark.