Jaren geleden heb ik met Rossana Orlandi een deal voor zijden stoffen gemaakt. Ik presenteerde toen voor het eerst bij haar boven in de oude stropdassenfabriek waar haar fantastische bedrijf is gevestigd. Op deze verdieping lag de oude voorraad van ontelbare rollen delicate stof waar niets mee gebeurde. Ik bedacht dat ik ze wel wilde kopen, zodat de ruimte dan vrijkwam om als winkel te gebruiken of gewoon te verhuren. Omdat Rossana veel bij ons koopt, hebben we maar geruild. Ik bedacht als eerste de Kussentjesbank, vervolgens de stropdassen lampen en we verkopen de stoffen ook los. Alles bij elkaar hebben we al honderden meters verbruikt, maar de voorraad blijft haast oneindig. Laatst was ik met Steef in Marseille bij āMaison Empereur,ā een geweldige oude winkel waar ze ook huismerk eenvoudige katoenen kamerjasjes hadden. We hebben er een gekocht, omdat we dachten dat we zoān badjasje ook wel in zijde zouden kunnen laten maken.
Ik dacht dat ik dat het best in Indonesiƫ zou kunnen laten doen. Ik kan me herinneren door een vakantie op Bali bij de Vossen, dat Roderick zijn bloezen altijd in Indonesiƫ laat maken. Marico en Quinta laten nog steeds heel veel maken in Indonesiƫ. (We zijn allemaal vrienden van elkaar). Na enig onderzoek belt Marico me op dat we het beter in Turkije kunnen laten maken, omdat het naar Indonesiƫ heen en weer sturen van stof -vanwege bureaucratische beslommeringen- bijna onmogelijk is en Turkije valt binnen de EU!
Meteen roept Quinta dat ze het een leuk project vindt om samen te doen. Maar Quinta houdt van mooi en luxe en vindt dat, omdat onze spullen ook niet heel goedkoop zijn, we gewoon hele mooie nachtponnen moeten maken. Met een vriendin die verstand van stoffen heeft, komt ze langs om de voorraad te bekijken. Ze vertelt dat een kimono eigenlijk veel mooier en geschikter is om van de stoffen te maken en ze nemen gelijk een paar rollen mee.
Kort daarna spreken we weer af. Quinta heeft inmiddels al in een klein atelier in Nederland een eerste kimono laten maken. Ik kijk ernaar en vind het geloof ik wel mooi, maar heb verder geen idee, want ik denk nooit na over kleding.
Gelukkig zijn de dames van de winkel er en ik vraag of ze willen passen. Dat doen ze graag en zonder enige terughoudendheid wordt de volgende klant aan de kassa geholpen in de kimono. Iedereen was meteen erg enthousiast. Het zal dus wel goed zijn!
Het unieke van de kimonoās is eigenlijk wel dat de stoffen per kimono worden gecombineerd Ć©n er van ieder maar Ć©Ć©n lange en Ć©Ć©n korte uitvoering gaat komen. De stoffen worden dus steeds gewisseld en elke kimono is dus uniek!
Quinta heeft naast de ontwerpen voor de kimonoās zelf en de selectie van de stoffen voor elke kimono ook aan labels, verpakkingen en presentatie gedacht en gewerkt.
Zo professioneel zijn we nog nooit geweest!
Tijdens de DDW staan Quinta en Luka in de ruimte bij de stoffen vlakbij Tweek met de eerste 75 exclusief per stuk in Nederland geproduceerde en genummerde kimonoās.Ā Ā Ze worden als try-out tegen een gereduceerd tarief aangeboden.Ā
This post is also available in: EN
« Terug naar blogberichten