Van de drup in de regen

13-09-2016

03-12-2014

Toen we ons pand kochten en dat op miraculeuze wijze hadden verbouwd en in gebruik hadden genomen, wisten we niet dat dit zou leiden tot een reeks bouwprojecten. Daarvoor hadden we ook wel het een en ander gebouwd, maar veelomvattend waren deze projecten niet. Omdat we met succes waren neergestreken in ons gebied Strijp-R, ontstond de gedachte om “Piet Hein Eek Woningen” te maken. In plaats daarvan bedacht ik een concept voor de herbestemming van het RF-Gebouw en kochten we later ook het RAG-Gebouw om dat te ontwikkelen. Ik vond het maar moeilijk om aan te zien dat er verwoede pogingen gedaan werden om allerlei niet-passende functies in de gebouwen te proppen en daar bovenop ook nog eens architectonische hoogstandjes te realiseren. Als je dat doet, is het oorspronkelijke uitgangspunt, namelijk een mooi oud industrieel gebouw, helemaal niet meer van belang of leidend.

Voor ons stond maar één ding voorop: op een zo eenvoudig mogelijke manier mensen in de gebouwen laten wonen en werken met respect voor zowel het gebouw als de gebruikers. Het RAG-Gebouw bleek in eerste instantie het lastigst te realiseren, maar toen we eenmaal bedachten dat we een enorme doorgang dwars door het gebouw konden maken, waardoor er licht en lucht bij alle huizen mogelijk werd, bleek juist dit pand enorm in de smaak te vallen. De manier van wonen met de huiskamer en keuken op de eerste verdieping, grenzend aan een groot dakterras, is als vanzelf uit de vormen en het ontwerp van het gebouw boven komen drijven. Op dit moment zijn we volop aan het bouwen en zijn 9 van de 10 appartementen verkocht.

Het RF-Gebouw was ondertussen door de handen van verschillende partijen gegaan maar nog niet geheel verkocht. Wij hebben nu de smaak te pakken en hebben het plan voor Bouwdeel 1 verder ingevuld, waarbij we weer het kook- en woongedeelte hebben laten grenzen aan de tuin of het dakterras. Precies zoals we zelf zouden willen wonen, koken of werken. Ook voor deze appartementen is er veel animo.

Je zou kunnen stellen dat we met het ontwerp van de Groene Woningen de cirkel rond maken, want met deze huizen geven we, na wat we achteraf zien als een noodzakelijke omweg, invulling aan de eerste opdracht: het maken van “Piet Hein Eek Woningen” op Strijp-R. Het ontwerp is geïnspireerd op de projecten met het industriële erfgoed (RK, RF en RAG) uit de directe omgeving waar we zonder voorbedachte rade enorm intensief mee aan de gang zijn gegaan.

De inzichten en de kennis over de bouw, het gebied en de manier van wonen die we eerder hebben opgedaan, zitten in de Groene Woning. Het idee om te leven op de eerste verdieping met een zonnig dakterras was de aanleiding om de omliggende kavels met vergelijkbare nieuwbouwwoningen in te vullen. In plaats hard en van gele bakstenen zijn de nieuwe woningen van buiten begroeid met hedra. De nieuwe Groene Woningen zullen opgaan in hun omgeving – Strijp-R is immers een gebied waar groen het uitgangspunt vormt – en tevens aansluiting hebben met de bron: het RAG-Gebouw.


Fotografie: Thomas Mayer

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven