Tenerife Teide en ‘Plastic man’!

05-08-2019

05-08-2019

Twee weken geleden  waren we op Tenerife om de interieuropdracht die we daar hebben gerealiseerd  te bekijken en het vervolg te bespreken. De meubels die we gemaakt hebben zijn door Gabi Roca geselecteerd en staan inmiddels in het restaurant van het kabelbaanstation aan de voet van de Teide, de grootste vulkaan van het eiland. Elke dag gaan er zo’n 3.000 mensen met de gondel omhoog en omlaag. Het is er dus altijd druk. We hebben gekeken naar de ingrepen die tot nu toe zijn gedaan, hoe de meubels er staan en de vervolgstappen besproken.

Dit is geen moeilijke opgaaf want door de enorme ramen die Gabi heeft laten maken is de adembenemende natuur een alomtegenwoordig onderdeel van de ruimte en de ervaring. De kleuren van de 60×60 afval afval-meubelen en het eiken en sloophout die door Gabi zijn geselecteerd sluiten prachtig bij de omgeving. Na de zomer, als de logistieke en andere praktische wensen helder zijn, gaan we aan de slag om de gehele ruimte aan te passen en nog meer te laten versmelten met het adembenemende uitzicht.

De dag voorafgaand aan ons bezoek aan het restaurant bezochten we het surfstrandje waar ik jaren geleden het plastic verzameld heb voor de ‘Vakantieman’. Het strandje lag weer vol plastic en we bedachten om de rotzooi te verzamelen om hiermee  nog een buste of een liggende man te maken. Toen we aankwamen zagen we van afstand dat het strand schoon was. Het plastic was toch meegenomen door de zee om later weer op het strand geworpen te worden, dachten we. Maar toen we dichterbij kwamen bleek er een klas schoolkinderen druk bezig te zijn om het strand schoon te maken; een fantastisch initiatief! Ik probeerde met behulp van wat foto’s op een telefoon te laten zien wat ik van het afval maak, bustes dus, en vroeg of ik het door hun verzamelde afval mocht hebben.

Op een goed moment riep een van de kleinste mannetjes “ha sculptura” het pleit was beslecht: hun werk was nu nog nuttiger, belangrijker en leuker. Ze hielpen mee de zakken met kostbare rotzooi naar de auto te brengen. Thuis aangekomen spreidde ik het uit op de stoep om het te laten drogen. De verzameling is prachtig en juist omdat de kinderen gewoon alles hebben gepakt laat het zien hoeveel er van welk afval het meest is aangespoeld. Sigarettenpeuken vielen gelukkig mee, misschien wel omdat de kinderen die ook vies vinden. Touw, vermoedelijk van vissers, was ruim vertegenwoordigd de kleuren ervan zijn door het zout van de zee prachtig verschoten. Maar in kwantiteit spannen de lollystokjes de kroon.

Van de opbrengst heb ik selecties gemaakt en van Leo en Susan, waar we te gast waren, een koffer geleend om de rotzooi waar ik iets van wil maken mee naar huis te nemen. De rest hebben we gefotografeerd,  het was zo mooi dat we het bewaard hebben om er later een schilderij van maken. Het verhaal van de bustes, het afval en de relevantie van het project zijn nog nooit zo helder naar voren gekomen.  In BOEK 3 heb ik een stuk over de bustes geschreven. Het stuk is als pdf bijgevoegd maar heeft dus een mooi en logisch vervolg gekregen.

<< terug naar nieuwspagina

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven