Presentatie

24-04-2016

Showroom 

Komende zaterdag 15 december organiseren we voor het eerst een presentatie van onze nieuwe collectie in eigen huis. Enkele weken geleden hebben we aan onze dealers de nieuwe collectie laten zien. Ter gelegenheid daarvan hebben we de hele showroom op zijn kop gezet. Onze nieuwe producten zijn de eerste drie maanden met een introductiekorting van 10% te verkrijgen.

De reden om dit alles te ondernemen is dat we in het verleden hebben gemerkt dat een groot deel van de producten die we ontwikkelen de consument helemaal niet bereiken, ze blijven op de spreekwoordelijke zolder staan. Wij hebben ‘de zolder’ opgeruimd en afgestoft en de producten staan er voor ons doen prachtig bij!

   

Door al dat ontwikkelen en niet verkopen van de afgelopen anderhalve decennia puilen de magazijnstellingen uit en hebben we besloten een deel van deze producten met korting aan te bieden! Voor deze producten geldt op = op

U kunt natuurlijk altijd binnen vallen, maar zaterdag 15 december zijn we ‘thuis’ en ontvangen we u graag!

De Plaatkast

De Meterkast, waarvan de productie ondanks redelijke verkoop is gestaakt, heeft met deze kast een opvolger gekregen. Net als bij de meterkast wordt er bij de plaatkast uitgegaan van het gebruik van de gehele plaat op de maat zoals deze van de fabriek komt. De meterkast was destijds erg moeilijk te produceren. Elk krasje betekende uitval, waardoor meer dan de helft van de kasten B-keus werd. Nu is de kast nog veel pragmatischer ontworpen en uiterst efficiënt te maken. De eerste kast van een hele serie verschillende modellen staat nu bij ons in de showroom. We hebben nog een heel aantal aanvullende ideeën, zoals lades achter de deuren of fronten, hanggedeeltes, dichte bovenkanten, in kleur gespoten versies en nog veel meer.

De basis voor het ontwerp, een ‘doorsnede’, drong zich in een kort moment op. Direct was alles helder: volledige platen, inzicht in de constructie en standaardtechnieken. Eigenlijk is het de gewoonst denkbare kast, maar dan doorgesneden en zonder allerlei gedoe om van alles te verbergen. 

Het uitwerken en realiseren van een dergelijk idee vergt natuurlijk de nodige kennis, vaardigheid en begrip. Marco heeft met het uitwerken en vervolmaken van dit product een nieuwe standaard gezet waar we met zijn allen trots op zijn!

      

De Plaatmateriaal kroonluchters

Het idee voor de kroonluchters lag al een tijdje in de week. Omdat een kroonluchter uit kleinere onderdelen bestaat, dacht ik dat we deze onderdelen mooi van reststukken konden maken zodat we minder afval zouden hebben. Na het maken van de eerste serie (uit hele platen) denk ik dat het originele idee om de lamp uit restmateriaal te maken niet mogelijk is, daarvoor is het frezen te gecompliceerd. We hebben er wel een mooie kroonluchter aan over gehouden. De hele constructie is in feite zoals bij een antieke kroonluchter de armen worden ‘ingehangen’ in ronde schijven, maar in dit geval is alles van hout in plaats van glas.

   

De Plaatmateriaal keuken

Onze eerste keuken die we maakten was een poging om niets bijzonders te doen en vooral niet op de fronten waarmee over het algemeen zo ongelooflijk getracht wordt goede sier te maken. De keuken is een luxe-object en moet dat ook uitstralen. Voor ons was een keuken vooral een functioneel object en wordt het alleen maar mooier als de vormgeving hier op gepaste wijze bij aansluit. Het binnenwerk van de keuken was destijds al van roestvrij staal, met de idee om het edele materiaal aan de binnenkant te gebruiken waar je het nodig hebt en niet op de buitenkant om goede sier te maken. Sindsdien hebben we zo nu en dan een keuken verkocht, maar vooral – of met name – door de mogelijkheid om met de fronten te variëren. De keuken met ongeschaafde eiken fronten doet het goed.

      

Nu hebben we in navolging van het crisismeubilair een eenvoudige keuken bedacht met aandacht voor detail. De roestvrijstalen randen waarmee alle fronten zijn omlijst vereisen een hoge maatvastheid. De ogenschijnlijke eenvoud hiervan is dan ook bedrieglijk. De randen en het overige gebruik van roestvrij staal (onder andere de geleiders) komen de duurzaamheid ten goede. Er staat een voorbeeld in de showroom, maar de mogelijkheden zijn groter dan de getoonde opstelling.

Het Afvalsalonblok eiken

Deze blokken zijn voortgekomen uit de behoefte om een andere afvalstroom in het bedrijf te laten opdrogen. Het concept is identiek aan dat van de Afvalsalonblokken. De maten en de afwerking verschillen wel van de Afvalsalonblokken van sloophout. De nieuwe blokken zijn aan de zijkanten grof (gestapeld), maar de bovenkant is glad en in de boenwas gezet, veel minder uitbundig dan de afvalblokken van sloophout.

De Afvalvloer

De wens een vloer te maken van afvalmateriaal is in feite niets anders dan het oppervlak te vergroten van wat er normaal op onze afvalproducten zit. Als je dit in het werk zou moeten doen is dit onbetaalbaar dus moest er een manier gevonden worden de vloer in onderdelen (tegels) in de werkplaats te maken. We hebben een systeem bedacht waar bij de tegels op een grillige manier in elkaar geschoven worden waardoor er geen voegen zichtbaar zijn! We hebben proefstukken in sloophout en wit gelakt plaatmateriaal gemaakt, maar ook eiken zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. Er ontstaat een soort willekeurig parket.

De borden voor de Koninklijke Porceleyne Fles

Enkele maanden geleden werd ik benaderd door medewerkers van het Gouden Woonboek, een soort volwassen geworden glossy, maar eigenlijk best leuk en met opmerkelijk veel redactionele en informatieve onderwerpen. Zij stelden me de vraag of ik voor de nieuwe editie samen met de Koninklijke Porceleyne Fles een product wilde ontwerpen – op een presenteerblaadje dus. Het is een waanzinnig inspirerende fabriek om mee samen te werken en een goed verzorgd blad met inhoud om het in te presenteren. Nu moest er nog op korte termijn een produceerbaar ontwerp komen.

   

De bestaande producten laten zich kenmerken door een hoge mate van gekwalificeerde arbeid. De producten zijn erg mooi, bijzonder gedecoreerd en kostbaar. Een tafel gedekt met dergelijke producten is overdadig. De oplossing lag voor de hand: een set borden en allemaal verschillend. Het meest simpele bord heeft alleen nog het teken dat het met de hand geschilderd is op de voorzijde. Dit teken is al eeuwenoud en het enig overgebleven met de hand geschilderde.

We hebben twee soorten borden gemaakt, de Delfts blauw serie en de Polychrome serie. Inmiddels zijn er ook nog grote eenvoudig onderborden bij het servies gemaakt, alleen met het teken. Ook deze zijn wonderschoon geworden.

Het Afvalsalonblok staal

In deze serie maken we zo nu en dan een ander product (tot nu toe hebben we drie Afvaltafels van staal gemaakt). De producten zijn bijzonder moeilijk te maken, omdat elke maatafwijking bij het zetten van de doosjes zorgt voor problemen en er al snel te grote afwijkingen ontstaan. Deze producten zijn op dit moment de meest bewerkelijke die we maken en nooit echt perfect. De uitstraling van de oppervlaktes, maten en verhoudingen die ontstaan lijken wel op een schilderij.

Het Afvalhuisje

Toen Nic de keuze kreeg voor een stageopdracht, koos hij resoluut voor het daadwerkelijk maken van een Afvalhuisje, een doodsimpel archetypisch huisje. Om tot de juiste verhoudingen en detailleringen te komen zijn er tal van proeven uitgevoerd en modellen gemaakt met een geweldig leuk huisje tot gevolg. We weten totaal niet wat we met het huisje gaan doen, maar het verkeert in goed gezelschap van de boomhut die uiteindelijk op poten is beland. Eigenlijk moeten we nog een keer een Afvaltoren maken, dan hebben we een gehucht van afvalstaal.

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven