Extreem exclusief

10-03-2021

12-03-2021

Dertig jaar geleden presenteerden we op de KunstRAI. De toelatingscommissie heeft lang gedebatteerd of we met onze meubels wel of niet op een kunstbeurs mochten staan. We maakten destijds, naast de sloophouten kasten en andere serieproducten, unieke objecten zoals de tegel- en pilaarkasten en de deurkasten. De laatste zijn uiteindelijk in een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam getoond.

Voor mij was de uitdaging om betaalbare producten te ontwerpen en te produceren. De mode die daarna ontstond onder ontwerpers van het maken van exclusieve objecten die vooral heel duur waren onder het motto ‘het is er maar één en dus is het heel duur’ is dan ook volledig aan ons voorbijgegaan. We werkten ons een ongeluk om mooie betaalbare producten op de markt te brengen. Overigens is in Nederland produceren altijd kostbaar en is onze meest betaalbare collectie, de zogenaamde ‘crisiscollectie’, nog steeds best duur. Deze crisiscollectie is niet onverwachts in een crisis, die van 2001, ontstaan en wordt gelukkig elke crisis wat succesvoller.

Door altijd op het scherpst van de snede te werken zijn we wel steeds beter geworden in wat we doen, er zijn steeds meer producten bij gekomen en we zijn steeds internationaler gaan opereren waarmee we met vallen en opstaan in het nu zijn beland.

Maar de markt is onverbiddelijk en de afgelopen jaren is er steeds meer vraag ontstaan naar unieke objecten. De laatste deurkasten uit de vroege jaren negentig zijn verkocht en onze duurste objecten, die eigenlijk alleen maar conceptueel waren, blijken heel succesvol en de producten waar oneindig veel aandacht en liefde in stoppen (dat was eigenlijk ook het concept) blijken ondanks de bijpassende hoge prijzen te verkopen. Uniek is bij ons niet alleen oneindige aandacht maar ook vaak materiaal dat beperkt voorhanden is.

De 45-graden-uit-een-oude-eiken-schaaldeelmeubels zijn een voorbeeld van aandacht en ze zijn gelimiteerd door het materiaal. De partij oud eiken schaaldelen komt uit een oude schuur. De nieuwe eigenaar van de schuur wilde een jaar of tien geleden iets met de ruimte doen en moest van het hout af dat er weet ik hoe lang lag. Het eiken is verkleurd, versteend, gebarsten en valt bijna niet te bewerken. We maakten er de oud eiken tegelkasten mee, een aantal 45-graden salontafels, nog wat objecten en nu dus twee 45-graden bureaus. De littekens van het staal dat uit de stam werd gezaagd voordat de boom in plakken werd gezaagd zitten gewoon in de bladen. Eén van de tafels staat nog op een koplat die erop getimmerd werd tegen het scheuren. We hebben dus nagenoeg niets aan het hout gedaan. Met 45 graden inzagingen, verlijmen en wat verstevigingen hebben we de bureaus gemaakt. Het hout is het enige waar het uiteindelijk om gaat. Dit ontwerp was aanleiding om dit stukje te schrijven waarin alle  ‘extremely exclusive’-objecten die we in de showroom hebben staan zijn opgenomen.

Deze objecten zijn verkrijgbaar via onze webshop.

Tafel nr. 1

Tafel nr. 2

Laskastje nr. 4

Afval afval NYC drankkastje

Oud eiken tegeldressoir

Oud eiken tegelkast

Ouderamenkast

Buizenbank no.5

Keramiek 40×40 salontafel

40 x 40 kubusserie

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven