13 oktober 2011 – DDW 2011

18-06-2016

Natuurlijk lukt er weer van alles niet en laten we niet zien wat we echt voor ogen hadden, maar meer dan tijdens deze tiende editie van de Dutch Design Week is er bij ons nog nooit te zien en te doen geweest. Alleen al het feit dat we een fantastische expositie van Atelier van Lieshout in de galerie hebben. Niet met meubels of toegepaste kunst, maar met echte beelden en tekeningen, om een beetje tegenwicht aan al het design te bieden. Joep komt op zaterdag 22 oktober ook nog een lezing geven en cureert op deze dag de films die er te zien zullen zijn. Dat doet hij op het perron waar we speciaal voor de gelegenheid een huiskamerachtige filmtheaterzaal gaan bouwen. Daar zal het non-stop Film- en Designfestival plaatsvinden. Overdag met de gordijnen dicht, anders zie je niets, en ‘s avonds kunnen we van buiten of vanuit het restaurant naar de mensen kijken die binnen naar het filmscherm turen. Dat wordt theater op zich. En dat weten we omdat het perron door de Silent Disco tijdens de Parade ‘s avonds in een soort kijkspektakel veranderde.

Op dinsdagmorgen geef ik op het perron een lezing voor het NII over “luchtkastelen zekerheden”. Eigenlijk is dat ook een beetje de introductie van het boekje over ons pand dat ik heb geschreven. Omdat ik daar zo druk mee was heb ik minder tijd gehad om nieuwsbrieven te schrijven en te twitteren, wat ik toch al niet zoveel doe, maar waar de laatste tijd wel alle aanleiding toe is. Op het perron komen alle meubelen te staan die we normaal in de evenementenruimte hebben staan: antiek, modern en onze eigen spullen. Banken, stoelen, tafels, krukken, nachtkastjes, lampen en nog veel meer vormen samen een eclectische mix. Deze meubelen moesten toch verplaatst omdat dit jaar, net als vorig jaar, een heel aantal jonge(re) ontwerpers hun werk daar gaan tonen. Deze ontwerpers hebben allemaal ooit met of bij ons gewerkt of stage gelopen en we hebben er geen ruzie mee gekregen – dat is zo ongeveer het selectiecriterium.

Selecteren is altijd moeilijk: met welke klant ga je wel in zee en met welke niet? Toen Wehkamp.nl een half jaar geleden bij me kwam met een inhoudelijk geweldig geformuleerde vraag of ik voor hun een “basic” collectie wilde ontwerpen en daar ook nog eens in alle opzichten professioneel mee omging viel er niet veel te selecteren. We laten tijdens de DDW de eerste Wehkamp / Piet Hein Eek tafels en stoelen zien die al in productie zijn.

Evenmin was er veel keus toen Philips vroeg of zij bij ons in het oude Philipspand hun nieuwe ontdekking mochten komen tonen. Ontdekkingen waar je van poep licht maakt en van oud plastic paddenstoelen en nog een aantal andere praktische toepassingen. Maar voor niets gaat de zon op dus hebben we aan zowel Philips als Wehkamp gevraagd om in plaats van huur te betalen een lezing te organiseren. We hebben een lange lijst van sprekers die praktisch geen van allen kunnen, vooral omdat we het op een veel te korte termijn proberen te organiseren. Maar we hebben wel enige lichtpuntjes voor de week zelf en voor later in het jaar zelfs toezeggingen van onze top-3 sprekers – die sprekers verklappen we nog niet. Dus u kunt na een lange dag struinen langs mensen en hun ontwerpen bij ons een inhoudelijk rustpunt vinden. En heeft u dan nog energie over? Kom dan vrijdagnacht voor een spetterende heftige dansavond met lady Aïda. Hiervan  weten ze hier in huis nog niet eens, die nieuwsbrieven worden steeds belangrijker, zelfs voor de interne communicatie.

Je zou bijna denken: ‘komt er naast al dat gedoe en de ontwerpen voor Wehkamp.nl nog wat van ontwerpen voor onszelf?’ Wij presenteren de objecten die we in Milaan en op Miami Art Basel hebben laten zien en zelfs hele decadente verzilverde vazen en een houten tegelkast die we toen niet afkregen. Maar ook een spiksplinternieuwe stoel naar een ontwerp dat ik jaren geleden voor het tickethuisje voor het Kröller-Müller heb gemaakt en dienbladen, nieuwe theedoeken en een variant op de plaatkast met laden. Tijdens de DDW wordt er keihard gewerkt en draaien de machines in de werkplaats op volle toeren. Dat beeld van bovenuit de showroom, neerkijkend op de werkplaats waar het lijkt of er een ingestudeerde voorstelling plaatsvindt maar waar gewoon gewerkt wordt, is misschien nog wel het mooist van alles.  

Klik hier voor het volledige activiteitenoverzicht. 

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven