1 mei t/m 25 juni 2011: Tom Claassen

16-09-2016

De tweede solotentoonstelling in ons complex is op zondag 1 mei gestart en is van Tom Claassen en toont een prachtig overzicht van zijn indrukwekkende vrije oeuvre. Met circa vijfentwintig werken in de twee galerieverdiepingen en op een aantal verrassende plekken in en om het complex laat Tom de vrije werken zien waar hij de afgelopen ruim tien jaar aan gewerkt heeft.

Op de bovenste galerieverdieping  is ook de start van een samenwerking te zien; voortaan zullen Tom Claassen’s ‘Eeke houten mannen’ in onze werkplaats gemaakt worden; de galerieruimte is getransformeerd tot ‘Eeke houten mannen werkplaats’. 

De Nederlandse kunstenaar Tom Claassen (1964) is al ruim 20 jaar actief in binnen- en buitenland.  Hij heeft vooral bekendheid verworven met zijn werken in de openbare ruimte en niet alleen in het kunstcircuit, maar zeker ook bij het grote publiek. Bijna iedereen kent de samengetroepte familie olifanten langs de snelweg A6 bij Almere, of is ooit de twee enorme zittende mannen tegen het lijf gelopen op de luchthaven Schiphol.
Claassens werk speelt zich vaak af op de grens van cultuur en natuur, is stevig geworteld in de beeldhouwtraditie, maar geeft daaraan tegelijk een originele, speelse en persoonlijke draai.

De werken in de publieke ruimte zoals de olifanten, de mussen behangen met een parelen halssnoer in Haarlem, of de kwijlende hond in een Tilburgs park, hebben ondanks hun monumentaliteit allemaal iets aandoenlijks. De extreme uitvergroting zorgt voor een interruptie in het landschap of de stedelijke omgeving, maar de vaak zachte, ronde vormen en de ongemakkelijkheid van het beest met zijn eigen gewicht zorgen voor een hoge aaibaarheidsfactor. Dit is op zijn beurt verradelijk. Waar het materiaal er nu weer zacht en uitnodigend lijkt uit te zien, is het in werkelijkheid uit brons gegoten. En waar het beeld er hard en onaantastbaar uitziet, blijkt het plots van rubber te zijn.

Kunstwerken van  Tom Claassen zijn onder meer te vinden in de collecties van , Amsterdam’s Stedelijk Museum, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Utrecht’s Centraal Museum, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en de Gateway Foundation, St. Louis, USA.
 
Lunch Lezing
Op zondag 29 mei om 12.00 uur a.s. zal de Dichter en Filosoof Peter van Lier (1960) een lezing geven over het werk van Tom Claassen. Aansluitend wordt een lunch geserveerd in ons restaurant. De kosten bedragen € 12,50 voor de lezing inclusief lunch en € 7,50 voor enkel het bijwonen van de lezing. U kunt ook à la carte terecht in het restaurant.

Peter van Lier (1960) studeerde filosofie. Hij debuteerde in 1994 met het filosofische essay Van absurdisme tot mystiek. Daarna bracht hij een roman in dichtvorm en vijf poëziebundels uit, waarvan de laatste in 2010 verscheen onder de titel “Hoor”.

De tentoonstelling ‘Tom Claassen’ is te zien van 1 mei tot en met 25 juni 2011 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Locatie: Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven.

Klik hier voor meer informatie over- en foto’s van Tom Claassen.

Download hier de prospectus. 

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven