Tokihiro Sato – ‘Camera Lucida’ – 30 juni t/m 8 september

28-06-2019

28-06-2019

Weer verwonderd en overdonderd

OPENING – 30 juni / 15:00

Het is bijzonder en fijn als je bij de eerste keer dat je het werk van een kunstenaar ziet wordt gegrepen. Dit was het geval toen ik jaren geleden met mijn dochter Lieve in Japan voor het eerst het werk van Tokihiro Sato in het Tokyo Photographic Art Museum zag. Ik heb over deze wonderlijke ontmoeting geschreven ter gelegenheid van de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Tokihiro in onze galerie. Hierin vertelde ik hoe ik totaal gefascineerd was door wat ik zag en ervoer zonder het achterliggende verhaal te kennen. Het werk greep me bij de keel, zonder er uitleg bij nodig te hebben.

Nu hangt het nieuwe werk in de galerie en hetzelfde gebeurt weer maar op een andere manier. De foto’s zijn weer als beeldhouwwerken. Het is niet zo dat er iets wat je direct kunt waarnemen wordt vastgelegd maar er wordt middels fotografie door een beeldhouwer gecreëerd.

Fotografie verschaft Tokihiro, in eerste instantie opgeleid als beeldhouwer, het medium om werken te maken waarin het proces van het maken, ‘het beeldhouwen’, in het eindresultaat besloten ligt. Ook nu weer loop je langs het werk waar vanwege de schoonheid ervan een enorme bekoring vanuit gaat om er vervolgens ingezogen te worden. Bij nadere bestudering zie je dat er zorgvuldig meerdere ervaringen in ‘één beeld’ zijn vastgelegd. Nu is het zicht door de takken van kersenboom geprojecteerd op de grond met gevallen blaadjes.

In Japan is ‘Sakura’, de korte periode van het bloeien van de kersenbomen, een bijna religieuze ervaring en wordt er niet alleen gezien als het begin van de zomer maar wordt ook  vergeleken met het de kortstondigheid en vergankelijkheid van het leven. Tokihiro heeft het moment van het vallen van de bloesemblaadjes en de plek waar hij staat met het uitzicht door de bloeiende bomen voor elke foto zorgvuldig gekozen. Hij heeft het beeld als het ware ‘gecomponeerd’ om wederom werken te maken die je totaal overdonderen.

Klik hier voor meer informatie over de kunstenaar.

Klik hier voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine.

Lees hier het artikel over de tentoonstelling in het Eindhovens Dagblad.

<< terug naar nieuwspagina

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven