Tegen het lijf gelopen

03-11-2018 in: Actueel, Tentoonstellingen

03-11-2018

Tentoonstelling: Gabriel Roca – ‘Composing Nature (Tenerife)’ – 11 november 2018 – 24 februari 2019

Mijn voorkeur om de kunst waar ik toevallig tegenaan loop en waardoor ik direct gegrepen wordt te laten zien komt voort uit de gedachte dat de keuze voortvloeit uit mijn eigen onbevangen voorkeur. Juist door mijn eigen intuïtie te volgen en niet te werken met een vooropgezet plan passen de keuzes per definitie bij ons en volgen ze vanzelf mijn ontwikkeling.

Dit sluit, nu ik erover schrijf, aan op een anekdote uit mijn studententijd. Een uitermate talentvolle vriend van me maakte zich enorm zorgen over de vraag of wat hij maakte wel paste in de lijn van zijn werk. De angst die hij had verlamde hem dusdanig dat hij op een gegeven moment nauwelijks nog resultaten boekte. En als er al resultaat was bleek dit onvoldoende uitgesproken. Ik probeerde hem uit te leggen dat omdat hij het werk maakt het per definitie bij hem past en dat elke andere conceptuele richtlijn om een eigen stijl of lijn vastteleggen eigenlijk bedacht en onjuist zou zijn. Het lukte me uiteindelijk niet hem te overtuigen. Door conceptueel denken geïnfecteerd kon hij niet meer vertrouwen op zijn eigen kwaliteit en intuïtie.

Ik liep Gabriel Roca (‘Gabi’) en zijn werk in Tenerife tegen het lijf toen ik op bezoek was bij Leo en Susan Coolen. Het was liefde op het eerste gezicht. Het werk van Gabi, wiens roots in Tenerife liggen, overtuigde mij direct. Hij maakt zijn kunst van wat het eiland te bieden heeft. Dennennaalden die van oudsher voor van alles worden gebruikt, een traditie die door de nood die is ontstaan tijdens de laatste crisis weer nieuw leven is ingeblazen, dienen voor Gabi als grondstof voor zijn werk. Naast het gebruik van dennennaalden maakt hij ook tekeningen en installaties met zwart vulkanische zand van de stranden van Tenerife.

Tegelijkertijd is Gabi een man van de wereld, heeft hij gewoond en gewerkt op verschillende continenten en weet schijnbaar zonder moeite zijn eigen integere manier van denken en werken overeind te houden. Het werk en zijn persoonlijkheid smelten bijna vanzelfsprekend samen. Dit is iets waar ik me nog nooit zo bewust van ben geweest. Bij Gabi is er dus geen zorg over een conceptuele richting want het werk en de kunstenaar zijn één en de ontwikkeling is die van een beschaafde kunstenaar in onze wereld.

Klik hier voor meer informatie over de kunstenaar en de werken in onze collectie.

Klik hier voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine. 

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN