Marc Ruygrok – OH OH OH HO HO HO – 5 juli t/m 4 oktober 2015

03-10-2016

expo-marc-ruygrok-06

Vanaf zondag 5 juli presenteren wij onze tweede solotentoonstelling van Marc Ruygrok.

Op 14 september is de tentoonstelling beperkt toegankelijk vanwege onderhoud. 

Ook dit keer  wordt in de productie samengewerkt met Piet Hein Eek. In de grote donkere ruimte doemen houten woorden op. Zijn  het hekken of is het kunst? Marc vindt het belangrijk om de kijker op het verkeerde been te zetten en de grens op te zoeken tussen gebruiksvoorwerp en kunst. 

Zijn woorden ondersteunen ‘letterlijk’, zijn onderdeel van de constructie en hinten vaak naar de vorm of de functie van het werk. Zo is het werk OM EN OM EN OM in een vierkant geplaatst zodat de zin oneindig door kan gaan en ook letterlijk de hoek om gaat. De opeenvolgende twee-letterwoorden vormen visueel een ornament. Dit werk hanteert taal als omheining en indeling. De aan elkaar geregen woorden laten ook ‘het voorteken’ zien:  OMEN.

Drie over-de-top decadente whiskytableaus prijken in de lichte ruimte van de galerie en nodigen uit om deel te nemen aan het ritueel van het drinken. De hoogmis van de alcoholconsumptie kan worden opgedragen met behulp van het tableau OH OH OH HO HO HO. Ook hier wordt taal ornament.

Het gehele beeld van drinken wordt hier geschetst: het plezier, de roes en de wenselijke dosering.

Door het werk WAZ DA TIS WA op te hangen aan het dak van het oude perron dat op ons terrein staat, wordt al gehint naar onze plannen om van dit bijzondere bouwwerk een tentoonstellingsruimte te maken.

In deze tentoonstelling worden de expertises van Marc en Piet Hein samengebundeld: Marc bedenkt het en Piet Hein maakt het. De werken zijn een eerste aanzet zodat bezoekers geïnspireerd worden om de woordkunst van de kunstenaar ergens anders toe te passen. 

De tentoonstelling  zal  eveneens  een ruime en diverse hoeveelheid werk op papier bevatten.

Met dank aan: Julius Baller B.V. 

Voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine, klik hier.

expo-001

expo-002

expo-marc-ruygrok-02

expo-marc-ruygrok-05

Marc Ruygrok, Voorburg 1953

Sinds het begin van de jaren tachtig zijn letters, woorden en korte zinnen het ‘materiaal’ waarmee beeldend kunstenaar Marc Ruygrok zijn werken opbouwt. Kenmerkend in deze beeldtaal is zijn voorkeur voor elementaire geometrische vormen: cirkels, vierkanten, bollen en kubussen. Sinds meer dan twintig jaar tekent, bouwt en fotografeert Ruygrok deze beelden, die inmiddels letterlijk en figuurlijk een eigen vocabulaire vormen.

De laatste vijftien jaar ligt de nadruk meer op monumentaal ruimtelijk werk, specifiek gemaakt voor bepaalde plekken en bestaat vaak uit letters die zinsneden of woorden vormen. Behalve de visuele kwaliteiten van deze grote werken, roepen de woorden direct associaties op. Bovendien zijn deze ruimtelijke taalbeelden sterk verbonden met de plek waar ze geplaatst zijn doordat ze in hun raadselachtigheid een diepere betekenis onthullen of mogelijk maken. 

expo-003

mr-wonderkamer-03

wazda-03

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven