Hansje van Halem – Applied and autonomous – Sketch Exhibition – 30 november 2014 t/m 29 maart 2015

03-10-2016

Wegens succes verlengd! 

Het begon met het lezen van een artikel in de Volkskrant op 25 januari 2014: “Hansje van Halem, vormgeefster van het bijzondere bibliofiele boek, bundelde haar experimentele letterontwerpen en probeersels uit de afgelopen tien jaar. Oogverblindend en adembenemend.” We werden nieuwsgierig en kochten Sketchbook. Oogverblindend en adembenemend was inderdaad de juiste manier om de letterontwerpen en patroonstudies die je tegemoet kwamen, pagina na pagina, te omschrijven. Ondanks dat Hansje van Halem zich grafisch vormgever noemt en tot nu toe enkel werk heeft gemaakt dat reproduceerbaar is, zag Piet Hein Eek dat haar werk van dusdanige kwaliteit is dat er in elke studie, elk experiment, onafgemaakte schets en succesvol ontwerp een autonome kracht schuilt. Nu was het nog alleen zaak Hansje zelf te overtuigen dat haar werk kunst is.

Onze campagne heeft succes gehad: vanaf 30 november 2014 is een solotentoonstelling van haar werk in onze galerie te zien. Langs de wanden zijn de tekeningen uit het boek gehangen. Deze zijn uitvergroot en geprint op onze Océ Arizona Canon printer. Daarnaast zijn er door Hansje ontworpen gezeefdrukte aankondigingsposters te zien die onder andere voor Schrank8, Hansjes eigen kunstkabinet aan huis en Galerie Block C in Groningen zijn gemaakt. Hier en daar doet een ‘patronen experiment’ dienst als behang. Weer op een andere plek wordt getoond hoe haar ontwerpen hun uitwerking hebben op textiel. En gelukkig mochten we ook een wand met autonoom werk laten zien. Dit werk hebben we ingelijst en is in een oplage verkrijgbaar.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Hansje naast het dikke en zo goed als uitverkochte Sketchbook, een Sketch Cahier samengesteld met alle hoogtepunten uit Sketchbook en nieuwe toevoegingen. Wij bieden dit cahier aan in onze winkel.

Voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine, klik hier.

Opening expositie: Zondag 30 november 2014, 15:00 

De tentoonstelling sluit op 30 april 2015 om 18:00. 


Credits: Patrick Meis

‘Sketch Cahier – Hansje van Halem’
– soft cover, 52 pages, full color, € 30,-
– ISBN 94 90913 50 2
– gepubliceerd door Uitgeverij De Buitenkant
– te koop via www.hansje.net en in onze winkel  

Hansje van Halem 

De grafisch ontwerper Hansje van Halem (1978) studeerde in 2003 af en begon een studio in Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in typografie en het vormgeven van boeken. Verder ontwerpt ze alfabetten, texturen en patronen, zowel digitaal als analoog. Hansje heeft inmiddels een duizelingwekkende verzameling van opdrachten, eigen maaksels, afgewezen en onafgewerkte schetsen, letterontwerpen, motieven en experimenten (zowel successen als mislukkingen). Vaak wordt ongebruikt materiaal een bron van inspiratie voor Hansje om hier weer op door te gaan.

“Ik begon met de teken- en letterexperimenten als een soort hobby tussen verschillende deadlines voor boekontwerpen. Toen kreeg ik langzamerhand opdrachten op basis van de gedetailleerde alfabet ontwerpen. Mijn tekenen heeft meer te maken met systemen, structuren en texturen dan met de lettervormen zelf. Voor mij was het maken van een collectie van letters een nuttige en verantwoorde tijdsbesteding: een investering in een collectie van tekeningen die ik later kon gebruiken als content. De spanning tussen een systematische benadering, leesbaarheid en (on)regelmatigheid is wat mij aanspreekt. Ik vind het net zo interessant om alleen maar texturen te tekenen en dan te eindigen met patronen. Deze patronen worden dan vaak gebruikt als schutbladen voor hardcover boeken. Ik vind het repeterende werk rustgevend. Het kalmeert me en op deze manier kan ik aan andere dingen denken terwijl ik tegelijkertijd productief ben.”

De Van Abbe Vitrine

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven