Tokihiro Sato – Gleaning Lights – 27 september 2015 t/m 24 januari 2016

03-10-2016

Opening expositie: zondag 27 september om 15:00 

Wanneer je voor het werk van Tokihiro Sato (1957) staat denk je in eerste instantie dat de fotograaf een lichtbron achter het werk heeft geplaatst, zo ontzettend helder spat het licht van het papier af. Maar een snelle inspectie van de achterwand doet alle twijfel wegnemen: dit is gefotografeerd licht. Door de bijzondere combinatie van fototechnieken en performance verandert Sato alledaagse situaties in surrealistische beelden. Hij noemt het resultaat ‘photo-respiration.’ Sato gebruikt een grootformaat camera en een sluitertijd van één tot drie uur. Vervolgens beweegt hij zich door de ruimte met een zaklamp, waarbij de bewegingen van het licht vastgelegd worden door de camera. Wanneer hij buiten werkt, richt hij spiegels naar de zon. Dat hij begonnen is als beeldhouwer is te zien aan het werk: de ruimte die de lichtpunten of lichtlijnen innemen in het landschap, het trappenhuis of de straat, creëren samen als het ware een sculptuur. De aanwezigheid van Sato zelf in de foto is ook merkbaar, als een uitgeveegd spoor of een vluchtige herinnering. 

Na 20 jaar keert Sato terug naar Eindhoven. In 1995 exposeerde hij zijn werk in het toenmalige Apollohuis aan de Tongelresestraat 81, de enige keer dat hij in Nederland exposeerde. Net als toen zal Sato voorafgaand aan deze tentoonstelling de stad in gaan met een high-resolutie systeemcamera met een pinhole om werk op locatie te maken. Dit werk zal, naast bestaand werk, getoond worden in de galerie.

Tokihiro Sato heeft meer dan 50 solo-exposities op zijn naam staan en dubbel zo veel groepsexposities, voornamelijk in Azië, maar zijn werk was ook regelmatig in Noord-Amerikaanse galeries en musea te zien. Zijn werk is in 16 Japanse museumcollecties opgenomen, waaronder het Tokyo Metropolitan Museum of Photography en verder in collecties van musea zoals het Guggenheim in New York, The Art Institute of Chicago en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles.  

Voor het actuele aanbod in de Van Abbevitrine, klik hier.

Biografie

1957      Geboren in Sakata City, Yamagata Prefecture, Japan

1981      Afgestudeerd aan Tokyo University of the Arts, Fine Arts, BFA in Beeldhouwen

1983      Postgraduate studie aan Tokyo University of the Arts, MFA in Beeldhouwen afgerond

2005 “Photo-Respirationï” Tokihiro Sato Photographic” The Art Institute of Chicago

2010 “Presence or Absence”, Frist Center for the Visual Arts, Nashville

2014      Solotentoonstelling “Presence or Absence” in Tokyo Metropolitan Museum of Photography

2015      Artist-in-Residence Program met studenten in Crans-Montana, Switzerland

               Minister of Education Award voor “Presence or Absence” tentoonstelling

               Higashikawa International Photography Award

Tentoonstellingen eerder dit jaar:

13 juli t/m 1 augustus: The Photograph: What You See & What You Don”t, groep expositie, gecureerd door Tokihiro Sato, The University Art Museum, Tokyo University of the Arts

Vanaf 18 juli: Solo expositie, Tsuruoka 

8 augustus t/m 2 september: Expositie van de 31e editie van de Higashikawa prijs, groep expositie

 

in-the-alpsa5-100mm

favoriteplace2-100mm

nikko13-100mm

tentoonstelling-ts8

tentoonstelling-ts4

tentoonstelling-ts3

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven