Het perron


Locatie Strijp R, Eindhoven
Type herbestemming 
Functie (white box) galerie – vergaderruimte
Fase omgevingsvergunning verleend
Opdrachtgever de Bezittingen van Piet Hein Eek BV
Download  project informatie (pdf)

Beschrijving

Kort nadat we meer dan zes jaar geleden ons pand kochten werden we gevraagd of we het oude perron over wilden nemen. Amvest, de project ontwikkelaar waar we ons pand van kochten, noch de gemeente wilde het perron behouden vanwege exploitatie en onderhoudskosten en de gedachte was dat het voor ons makkelijker zou zijn hier een mouw aan te passen. Daarnaast werd de wens uitgesproken dat de nieuwe bestemming voor het perron het algemeen nut moest dienen. Er moest dus een verdienmodel bedacht worden waarmee de kosten voor verbouwing en exploitatie gedekt werden en waarmee een publiek belang werd gediend. We bedachten dat een dag- en nachtmuseum met daarnaast een kleine vergaderruimte de oplossing zou kunnen bieden.

Door de langgerekte vorm van het gebouw is het eigenlijk een hele grote vitrine, centraal gelegen in het diagonaalpark van Strijp R. Zowel overdag als ’s avond kan je om het gebouw wandelen en de kunst bekijken. De galerie is onderdeel van ons totaal concept om het voor bezoekers nog meer de moeite waard te laten zijn ons te bezoeken. De galerie op zich heeft geen winstoogmerk. Het organiseren van exposities en het bieden van een platform aan kunstenaars heeft de afgelopen jaren zelfs heel veel geld gekost. Het gebouw zelf, de aanwezigheid van kunst en de ligging in het park zullen de verhuur mogelijkheden van de ruimte positief beïnvloeden.

We gaan onder het perron een kelder maken waardoor “white box” presentaties mogelijk worden. De glazen puien omhelzen het oude perron alsof het een juweel is en het gebouw als geheel is als een juwelendoos voor de kunst die we er gaan presenteren.

De nieuwe constructie van de glazen gevel blijft los van het bestaande gebouw, maar sluit wel naadloos aan op de oorspronkelijke ritmiek en bouwwijze. De gevel aan de kant van het restaurant (de voorkant, de zuidkant) heeft enorme glazen schuifdeuren zodat er een soort openlucht podium kan ontstaan en waardoor het perron ook voor evenementen gebruikt kan worden.

Op dit moment bevindt onze galerie zich op de verdieping van de hoogbouw in het RK. De verplaatsing van de kunst naar het perron zal de kunst een veel prominentere plek geven in het geheel (al was het maar omdat het dag en nacht zichtbaar is) en de aantrekkingskracht van onze activiteiten en het hele gebied positief beïnvloeden. We denken dat het gebouwtje door haar iconische kwaliteit en de kunst die er te zien zal zijn een positieve toevoeging wordt aan de toch al fijne leefomgeving van Strijp R.

Extra informatie

Soort project