• Groene Woning

Groene Woningen

 

type
nieuwbouw
functie
wonen

fase
gereed (juni 2017)

opdrachtgever
projectmatig

samenwerkingen
aannemer: Bouwbedrijf van Gerven BV

constructeur: JV2
installatieadvies: Team 42
fotografie: Thomas Mayer

download
project informatie Groene Woning (pdf)

 

Beschrijving

Bij praktisch elk ontwerp wat we bedenken valt er een verhaaltje te vertellen. Heel vaak gaat het over toeval, of zelfs mislukkingen die uiteindelijk juist een succes blijken te worden. Meestal worden mislukkingen aan het lot toegeschreven maar in werkelijkheid, of in elk geval de onze, zijn de successen net zo goed het gevolg van toeval. De Groene Woning is zo’n toeval. Op het kavel van het RAG gebouw moesten we, om de begroting sluitend te maken nieuwbouw realiseren. Met liefst veel woonoppervlak op een klein perceel want dat leverde een hoop op.

De eerste kopers van het RAG maakten echter direct duidelijk dat ze deze woningen, die recht voor hun neus zouden worden geplaatst, hoe mooi dan ook, niet erg konden waarderen. Dus hebben we deze prachtige woningen maar gelijk in de prullenbak gegooid om nieuwe plannen te kunnen smeden. Wie weet vissen we ze er ooit nog een keer uit. 

Gelukkig is er een veel beter plan voor in de plaats gekomen: twee Groene Woningen geïnspireerd op het wonen in het RAG gebouw. Dat betekent: wonen op de eerste verdieping met een dakterras op het zuiden. Groot, ruim, groen, zonnig, modern, industrieel, licht en in alle opzichten vrij. Om het onbelemmerde zicht vanaf de dakterrassen van het RAG te waarborgen liggen de nieuwe woningen verzonken in de grond. Hierdoor ontstaat er een splitlevel waarbij de benedenverdieping met slaapvertrekken zich één meter onder maaiveld bevindt. Door het creëren van deze splitlevel is het terras, wat het dak van de carport en berging vormt, een meter hoger dan de woonkamer en de keuken op de eerste verdieping. Het keukenblad in de keuken loopt visueel door in het dakterras waarmee buiten en binnen nog nadrukkelijker met elkaar worden verbonden. 

Waar het RAG gebouw plaats biedt aan 10 woningen onder één dak is de Groene Woning een vrijstaande eengezinswoning. Ze zijn groen geworden nadat we hadden nagedacht over welk materiaal mooi zou passen bij, of juist zou contrasteren met de gele steen van het RAG-gebouw. We kozen voor contrast: naast de hardgele bakstenen doos komen nu twee groene kleinere bouwvolumes. De vorm van de Groene Woning hebben we wel laten aansluiten op het RAG gebouw door opnieuw de dakterrassen bij de woningen te voegen die we al eerder in het RAG hebben toegepast. Op deze manier wordt het silhouet van het RAG weerspiegelt in de Groene Woningen.  

We wilden het RAG gebouw niet alleen als inspiratiebron voor de manier van wonen en de vorm gebruiken, maar ook voor de bouwwijze. Hoe zou je nu op pragmatische wijze en kostenefficiënt een woning kunnen bouwen met dezelfde industriële uitstraling zoals de ingenieurs van Philips in de jaren ‘50 de gebouwen op Strijp R hebben gebouwd? Een betonnen bouwsysteem met vaste maten, prefab onderdelen en een vrij indeelbare plattegrond was onze oplossing. De ramen zitten exact in de geveldelen, in een vast stramien en zijn zo geplaatst dat zij maximaal licht en zicht creëren zonder dat je bij elkaar naar binnen kijkt. Het glasoppervlak in het huis is bijna drie keer groter dan volgens de wetgeving minimaal nodig is, terwijl de privacy tegelijkertijd gewaarborgd is. Het gebouw wordt naast het wonen op de eerste verdieping, het dakterras en de groene buitenzijde gekenmerkt door materialen die van zichzelf al mooi zijn, zoals beton, hout en glas. Doordat het trappenhuis in het hart van het gebouw is, is er een uiterst functionele plattegrond ontstaan met de mogelijkheid deze aan te passen aan ieders wensen.

 

Extra informatie

test

test