Boshuisje Epse


Locatie Epse
Type renovatie
Functie vakantiehuis
Fase gereed (oktober 2018)
Opdrachtgever particulier
Download project informatie (pdf)

Beschrijving

Naar aanleiding van het vakantiehuisje dat Piet Hein Eek in 2005 ontworpen heeft in het bos bij Epse, werden we benaderd door een gezin dat een paar honderd meter verderop in hetzelfde bos ook een kavel heeft gekocht. Op deze super mooie plek, midden in het bos tussen de volwassen bomen, staan twee oude geschakelde vakantiehuisjes met een garage ertussen. Het langgerekte gebouwtje met een open ruimte aan de zuidgevel is niet in al te beste staat en voldoet in elk geval op geen enkele wijze aan moderne wooneisen. Echter de ligging ten opzichte van de zon en de open ruimte met zicht op het bos is een kwaliteit waar je alleen maar van kunt dromen. De opgave was het huisje op zo eenvoudig mogelijke wijze bouwkundig in orde te maken en ervoor te zorgen dat het een feest wordt om er met het hele gezin op vakantie te gaan. De langgerektheid bracht wel een probleem met zich mee, omdat de achtergevel aan de straatzijde (de donkere kant) en bijna zonder uitzicht gesitueerd is. Aan deze kant wilde we het slapen zoveel mogelijk situeren om juist aan de andere kant de leefruimtes te maken. Dit gegeven heeft uiteindelijk ook tot een voor de hand liggende oplossing geleid; het smalle gebouw wordt over de lengte in tweeën gedeeld. Het woongedeelte is op klassieke wijze ingedeeld in drie delen: de keuken, de eettafel en de zitkamer. In dit geval is de indeling echter open en langgerekt met de keuken in het midden, geflankeerd door beide andere functies. De keuken komt dus precies in het midden, op de plaats van de oorspronkelijke garage die de twee oude woningen scheidde. In de zomer, als er buiten gegeten wordt, wordt de lay-out wellicht nog mooier omdat de tafel dan haaks op de keuken buiten kan komen te staan. Om voldoende ruimte te creëren voor de keuken is deze met de rug tegen de badkamertjes geplaatst die wat smaller dan de slaapkamers kunnen zijn. De as van links naar rechts is niet alleen belangrijk voor de indeling waarin leven aan de zonzijde en de open ruimte en slapen aan de schaduwzijde wordt gecreëerd, maar was ook aanleiding om het dak van het gebouwtje op deze as een knik te geven. Hierdoor krijgen de slaapkamers ook voldoende hoogte en over de volle lengte van het gebouw ramen, licht en lucht. We konden een nieuwe oplossing voor het dak bedenken omdat dit door de slechte staat waarin het verkeerde toch al vervangen diende te worden. De karakteristieke oude stenen muren met ramen en deuren, de reden waarom de huisjes gekocht zijn, blijven bestaan. Het plan respecteert het bestaande, vooral hoe het gebouwtje ten opzichte van de omgeving is gebouwd en voorziet in een prachtige nieuwe plattegrond en dakoplossing, ontstaan uit de beperkingen die de huisjes aanvankelijk met zich meebrachten.