Kijken!

27-07-2018

27-07-2018

Ik koketteer met mislukken, dat is eigenlijk een manier van indekken of, zoals ze het tegenwoordig zeggen, verwachtingsmanagement.

Al een hele tijd geleden werd ik benaderd om presentator te worden van een televisieprogramma. Ik dacht: ik kijk nooit tv en weet er dus weinig vanaf maar dat ik er niet goed in zou kunnen zijn kwam niet in me op. Dus de enige overweging was of het onderwerp mij kon bekoren en dat was zonder meer het geval. Herontwikkelingen, daar zou het over gaan en dat is al een hele tijd (misschien wel mijn hele leven, maar daarover later meer in een stukje over het boekje de molen) waar ik enorm intensief mee bezig ben.

Er werd een proefprogramma opgenomen. De omroep vond het concept niet veel soeps maar met mij moest er een programma gemaakt worden. Ze dachten dat het leuk zou worden. Dus werd het concept veranderd naar geen concept: ik loop naar binnen met een camera erbij en zeg wat ik denk en voel. Het bleek toch ingewikkelder dan van tevoren gedacht; televisie maken is best gecompliceerd en ik heb er een hoop van geleerd. Nietsvermoedend en toen het leeuwendeel van de afleveringen was opgenomen hoorde ik zijdelings over een discussie dat het programma niet geschikt zou zijn voor ‘doordeweeks op prime time’ maar op een ander moment uitgezonden zou moeten worden.

Ik had steeds gedacht dat het ’s avonds laat op een fatsoenlijk cultureel tijdstip terecht zou komen. Maar het oordeel wat uiteindelijk geveld werd was nog drastischer dan van tevoren gedacht. Het programma zou in de zomer worden uitgezonden (niet de beste tijd omdat veel mensen dan op vakantie zijn en het komt enigszins ongelukkig uit met de hittegolf waarin we nu zitten) en op de andere kant van Studio Sport. Maar wie had dan ook gedacht dat je vanuit het niets een programma kan maken waar hartstikke veel mensen naar willen kijken? Zo leuk ben ik niet. Ik had ook niet in de gaten dat er sinds twintig jaar geleden toen ik nog wel tv keek niet iedereen meer op zondagavond naar Studio Sport kijkt. Eind van het verhaal is dus dat mijn programma op de best mogelijke tijd, namelijk zondagavond om 19:40 op NPO 2 uitgezonden wordt eindelijk weer een iets om met het hele gezin naar toe te leven en met chips en bier (of frisdrank) aan de buis te plakken want nieuws is er ook niet in deze periode.

Het is dus niet alleen een programma over herontwikkelingen, het koesteren van wat geweest, bijzonder, mooi en uniek is en wat je met ons erfgoed kan doen maar ook een renovatie van de zondagavond! De zomergasten zijn dit jaar de gebouwen en het programma gaat best ergens over, denk ik. U kijkt tv ik kijk naar een gebouw of ruïne en ik hoop dat het programma een bijdrage levert aan dat u daarna, net als ik, buiten meer ziet dan thuis op de bank.

De eerste aflevering wordt uitgezonden op 29 juli a.s.

Lees hier het artikel in het Eindhovens Dagblad. 

Lees hier de column ‘Ik sta op met oude gebouwen en ga ermee naar bed’ van Piet Hein Eek voor de VPRO. 

Klik hier voor het artikel in de VPRO-Gids.

Luister hier het interview met Hijlco Span op Radio 5 (1 augustus 2018).

Uitzendingen: 

Kijk hier aflevering 1 – Eindhoven-Maastricht 

Kijk hier aflevering 2 – Midden-Nederland

Kijk hier aflevering 3 – Oost-Nederland

Kijk hier aflevering 4 – Noord-Brabant

Kijk hier aflevering 5 – Noord-Nederland

Kijk hier aflevering 6 – Randstad

<< terug naar blogberichten

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven