De houten dubbel uittrekbare ladegeleider

17-10-2022

Voor wie aan de aandacht is ontsnapt dat we proberen te communiceren hoe leuk en bijzonder het werk bij ons is, bedacht ik dat het misschien zinvol zou zijn een detail uit te lichten. Het onderwerp is de “eiken dubbel uittrekbare ladegeleider” geworden. Ik bedacht de geleider jaren geleden voor de “nieuwe keuken.”  De basis van de keuken is van eiken en lijkt op de keuken die ik in Mavaleix hebt gemaakt. Deze is vrijwel volledig van eiken (ook de geleiders.) De geleiders glijden als een zonnetje; als het wat minder wordt, wat vrijwel nooit is, doe je er gewoon wat kaarsvet op en de zon gaat weer schijnen. Mocht er iets kapotgaan, vervang je gewoon een onderdeel en het kan weer voor honderd jaar mee. Heel modern dus, want reparabel, en tegelijk ouderwets, want vroeger was vrijwel alles reparabel. Dat ligt denk ik niet alleen aan de producten, maar heeft ook veel met de mentaliteit te maken; met twee linkerhanden achter een typemachine zitten, is heel lang als ideaal werk voor middelmatigen gezien.

De eiken dubbel uittrekbare houten geleider is wel echt modern, want de la gaat dus helemaal open. Bij het openen en sluiten van de la hoor je op het moment dat het middelste deel van de geleider meegetrokken wordt een heerlijk klakkend geluid. Als je hele grote aantallen zou maken, zou de geleider denk ik best betaalbaar zijn. Maar dat doen we niet, dus zit de geleider vooralsnog alleen in onze chicste producten. Op dit moment maken we de derde en laatste oud eiken kast (het hout is op). De geleider is daarin verwerkt en het kantelsysteem dat achter een verborgen greep zit, is van een vergelijkbare heerlijke gekkigheid. De sloophouten kast die ik in 1989 ontwierp, had al zelfgemaakte scharnieren en klinken omdat er standaard niets passends was. Sindsdien maken we het leeuwendeel van ons beslag zelf. Oefening baart kunst en inmiddels maken we ons eigen zeer exclusieve highend lowtech beslag.

De afgelopen weken waren sociaal heel druk. Ik heb verschillende keren overlopend van enthousiasme verteld over hoe fantastisch de geleider is en vooral dat wij hem maken. Gekscherend maakte ik de opmerking dat ik eigenlijk een patent zou moeten aanvragen! Maar dat heeft nu geen zin meer; de houten dubbel uittrekbare ladegeleider heeft met dit bericht haar wereldwijde introductie gehad!

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven