Corona EEK AWAY

19-12-2020

19-12-2020

De meest recente coronamaatregelen hebben het leven er niet heel veel makkelijker op gemaakt. Ze zijn vermoedelijk wel voor het eerst effectief. Ik krijg als ik kritiek uit op de maatregelen vaak te horen dat ‘ze’ (de regering) het ook niet weet omdat het allemaal zo nieuw is. Ik denk (en redeneer) ‘dus’ andersom. Want we weten eigenlijk best veel wél. Bijvoorbeeld dat corona het goed doet met veel mensen in kleine ruimtes (carnaval en après ski waren, nu al bijna een jaar geleden, geen onverdeeld succes!). We weten ook dat als 17,5 miljoen mensen met zijn allen boodschappen doen zonder de mogelijkheid om goed afstand te houden en zonder mondkapjes corona vrijwel volledig onder controle kwam.

Ik hoop dat na deze periode waarin de meeste mensen doen wat er van ze gevraagd wordt (wonderlijk eigenlijk hoe volgzaam de (Nederlandse) bevolking is als het gaat om twijfelachtige maatregelen) de overheid haar beleid een beetje aanpast en maatregelen neemt die ertoe leiden dat mensen juist minder gedwongen zijn met zijn allen achter gesloten deuren invulling te geven aan hun sociale behoeftes; stimuleren dat mensen uit het zicht in kleine ruimtes afspreken juist naar restaurants, musea, een park of zelfs weer naar kroegen gaan. Natuurlijk onder voorwaarde dat het daar goed geregeld is.

Eén van de redenen waarom heel strak en juist heel los beleid even slecht of goed lijken te werken is misschien wel de gemene deler dat bij beide mensen niet in kleine ruimtes afspreken. In het ene geval omdat het met drastische maatregelen onmogelijk wordt gemaakt en het andere geval door juist sociale behoefte gecontroleerd ruimte te bieden. In beide gevallen is het de stoute burger, die wat mij betreft op een schild gehesen mag worden de maatregelenspelbreker; regels zijn er voor ons en niet andersom!

Schandalig!

Ik wil eigenlijk niet meer over Corona schrijven totdat het achter ons ligt. Wel wil ik een punt maken van iets waarvan ik onlangs doordrongen raakte en waar ik sindsdien maar één woord voor heb: ‘schandalig’. Dit woord gebruik ik nooit maar is nu naar mijn idee op zijn plaats.

Mijn zus was laatst op bezoek en vertelde dat buren een feestje in de tuin hadden gehad met iets van vijf gasten. Ze werden door de buren verlinkt en de politie stond in en mum van tijd voor de deur om een bekeuring uit te schrijven. De buren hadden gedaan wat de overheid vraagt;  de politie bellen als je een overtreding ziet! Ik kon het haast niet geloven, en bedacht: zouden ze ook de politie bellen als ze iemand met een mobiele telefoon achter het stuur zien? Zelfs bij huiselijk geweld hoor je vaak dat buren heel terughoudend zijn waarvan je je kan afvragen of dat wel goed is.

Fascisme of totalitarisme werden toen ik dit besprak geopperd. Ook weer veel te heftige woorden die naar boven komen omdat het fenomeen corona in plaats van een praktisch probleem, wat er is en waar we mee om moeten gaan, tot een soort gemeenschappelijke vijand is bestempeld. Samen tegen corona is  misschien wel de meest ongelukkig gekozen slogan van deze eeuw.  Er is draagvlak gecreëerd voor maatregelen en gedrag waarbij er achteloos  grenzen worden overtreden die normaal met hand en tand verdedigd zouden worden

Het plan om de grondwet te wijzigen is gelukkig gestrand maar door een oproep de buren te verlinken is er een aanzet is gegeven tot een politiestaat. Het venijn zit hem niet in de regels maar in deze oproep. Regels zijn regels maar het is wat mij betreft een aantal bruggen te ver als burgers onder het motto:  ‘samen tegen elkaar’ worden opgezet.

EEK AWAY

Maar dit alles terzijde. Na de sluiting van het restaurant is nu ook de winkel dicht. We hebben in een paar dagen een webshop opgetuigd  en ook bedacht dat we in navolging van de takeaway die we voor het restaurant hebben net zoiets voor de winkel wilden maken. Omdat het restaurant dicht is en heel veel ramen heeft hebben we deze gebruikt om etalages in te maken. In de etalages hangen en staan producten met een nummertje dat je kunt noteren en doorbellen of mailen om vervolgens bij het loket je boodschappen af te halen (via webshop leveren we dus ook).

Het loket is ten opzichte van de FRIET en takeaway exact aan de andere kant van het pand gesitueerd (tegenover de deur naar de showroom en winkel). We hebben nog overwogen de winkelmedewerkers achter de ramen te laten werken maar ze zitten, tijdens de reguliere openingstijden van de winkel, op kantoor. Dus als u belt is er een goede kans dat u daar een collega als de wiedeweerga de straat over ziet steken om uw bestelling te verwerken of klaar te zetten!

Window shopping, pick a number, window dressing, kado to go, shopping out of the box, van alles is de revue gepasseerd. Maar EEK AWAY, al dan niet met een (t) ervoor, is het geworden. Naast de take way waar we dus naast friet ook allerlei andere gerechten aanbieden staat de container van James Cauty. U kunt dag en nacht kunst kijken en window shoppen. Eén van de dames van het restaurant merkte op dat we nu buiten zo ongeveer alles hebben wat we normaal binnen hebben: design, kunst, antiek en eten. We hebben het er maar druk mee maar anders hadden we toch even niets te doen. We hebben een heel nieuw ouder- en nieuwerwets concept dankzij Corona!

<<terug naar blogberichten

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven