Zambiaproject

03-04-2016

De Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem en Stichting ‘Op Eigen Benen’ Zambia hebben mij vorig jaar gevraagd om meubels te ontwerpen voor hun project. Hier heb ik niet al te lang over na hoeven denken. Het is de bedoeling dat deze meubels geproduceerd worden door invaliden uit Zambia, zodat zij een eigen bedrijfje kunnen oprichten. Vervolgens worden de meubels in gebruik genomen en verkocht in de nieuwe winkel/horecagelegenheid van de VDGH, die gerund zal worden door invaliden van de Hartekamp groep. De opbrengsten gaan naar de Stichting, die ervoor zorgt dat de winst geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling en uitbreiding van dit project. De betrokkenen zijn ‘professionele’ vrijwilligers, die belangeloos meedoen.

Het ontwerp is ontstaan uit de beperkte mogelijkheden die ze daar hebben om iets te produceren. De vormgeving is eenvoudig en krijgt een degelijke en krachtige uitstraling als ze nonchalant gemaakt en afgewerkt worden. Dit kun je zien aan de afgeschuurde latten en hoeken. Om het productieproces in goede banen te leiden, is Hugo Timmermans met de modellen naar Afrika gegaan, om ter plaatse onderzoek te doen naar de mogelijkheden en beperkingen.

   

Uit dit onderzoek is gebleken dat de stoelen zeer gunstig te maken zijn, maar de kosten voor het transport ‘de pan uit rijzen’. Dit was een enorme tegenvaller, net als het bericht dat de winkelruimte misschien niet beschikbaar zou zijn. Maar, na regen kwam zonneschijn, toen we hoorden dat de modellen erg goed verkocht werden aan de bewoners in de regio. Hierdoor is het eerste doel van het project inmiddels bereikt en zijn er meer mogelijkheden ontstaan om het tweede doel te bereiken en het project te doen slagen. We houden jullie op de hoogte.

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven