Verlichting

11-09-2023

Het is alweer een hele tijd geleden dat Nob en Dick nog leefden en Eek en Ruijgrok met de Frozen Fountain regelmatig met elkaar dineerden om de handel tussen de bedrijven te bespreken en vooral om de vriendschap te onderhouden. Er was altijd van alles te bespreken. Ik kan me herinneren dat Cok probeerde mij bepaalde zaken te laten ontwerpen. Vaak nog een tafel of stoel, of iets waar we al veel van verkochten. Ik vond dat niet logisch, want nog een tafel die goed verkoopt, betekent dat je een andere minder verkoopt. Ik vertelde dus dat ik me meer op verlichting ging richten. We hadden maar weinig verlichting, dus ook nauwelijks omzet. Dick maakte een wat denigrerende opmerking dat we dat maar beter zo konden houden, want mijn lampen waren niet om over naar huis te schrijven. We hadden de stropdaslampen en een metalen tafellampje. Beiden best intelligente en mooie ontwerpen, maar van verkoop was het nooit echt gekomen. Dick was overigens nooit venijnig en altijd positief over wat we allemaal deden, dus ik was niet beledigd, maar ging wel lampen ontwerpen.

We kochten op een veiling een enorme hoeveelheid ponsnibbel gereedschap voor de ponsmachine die we hadden staan en kregen er nog een machine bij. De kosten van de reparatie van die machine waren rampzalig, maar uiteindelijk hadden we twee machines en heel veel gereedschap. Ik bedacht de “handvouwlampen” zodat we de maximale capaciteit van de ponsmachines konden gebruiken en de vouwmachine niet nodig hadden, en de “gaaslamp” die geheel bedacht is rond de vorm van het ponsgereedschap (laseren van deze lamp zou exponentieel duurder zijn).

Voor de keramiek werkplaats waar we meer producten nodig hadden, bedacht ik eerst de “éénmallamp” waar we met één mal een wand, bureau, staande en op zich zijnde lamp konden maken. Keramiek bleek een fijn materiaal voor lampen en toen ik een beetje aan het schetsen was, bedacht ik dat het meest eenvoudige lampje nog niet bestaat en zag het kleine keramieken lampje het licht. Voor onze eigen showroom hadden we eerder na een ruil waar we heel veel led spotjes hadden gekregen een uiterst eenvoudig aluminium spotje gemaakt. Die konden ook in messing of koper. Voor verschillen projecten hebben we bij gebrek aan fatsoenlijke eenvoudige systemen ook onze eigen verlichting rails gemaakt waar de spotjes en lampen aan kunnen hangen. Voor de ouderslaapkamer in de molen in Mavaleix wilde ik voor in de nok glimmende streeplampen maken. De streeplamp werd dus ook een feit! Meer recent kregen we van de familie Goevaerts (eigenaar van een enorm oud Philips industrieterrein naast ons) uit wat ooit het Philips glaslaboratorium was een grote hoeveelheid glas en een glaszaagmachine. We maakten een hele serie gezaagd glaslampen waarvan de kroonluchters heel gewild bleken. Gelukkig is het oude glas nog steeds te krijgen. Zo ontstond er al met al een complete collectie verlichting! De verkoop en omzet steeg behoorlijk.

Wij zijn geen verlichtingsmerk en mijn lichtontwerpen presenteren we op de Salone in Milaan en tijdens de DDW samen met de meubels en objecten. Daar bereiken we onze bestaande doelgroep en klanten mee, maar niet de architecten en verlichtingsexperts die verlichting toepassen.

Als we ergens niet op zitten te wachten, is het wel om op nog meer beurzen te staan. 

Arno, Dennis en Erwin van het bedrijf VanMokum, waarmee we de horloges hebben ontwikkeld en op de markt hebben gebracht, hebben een verlichtingstak die ze over de hele wereld verkopen. Het zijn echte verkooptijgers waar we altijd heel fijn mee samenwerken! De Piet Hein Eek verlichting zal daarom voortaan door VanMokum als zelfstandig merk op de markt gebracht worden. Het zou toch fantastisch zijn als we dankzij de opmerking van Dick eindelijk een enorm verkoopsucces gaan behalen!                    

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven