Van Mavaleix naar Milaan

18-09-2016

09-04-2015

Afgelopen Paasweekend was ik in Mavaleix om een paar klussen af te maken zodat Thomas Mayer aan het eind van de maand naar de Molen kan gaan om het interieur te fotograferen. We zijn nu al bijna tien jaar aan het project bezig en het nadert haar afronding. De eerste volledige reportage van de Molen inclusief interieur zal te zien zijn in het voorjaarsnummer van de Nederlandse Elle Decoration. Om de gebouwen uit de prut te laten herrijzen zijn er duizenden grote en kleine beslissingen genomen en problemen met aannemers, overheden en allerlei andere mensen overwonnen. Het was een heel lang en intens proces en waarschijnlijk (en hopelijk) komt het nooit helemaal af. Nu is het ondergaan en analyseren van processen zo ongeveer het grootste plezier in mijn leven, zolang ik maar niet kopje onder ga. 
 
Ik ben al maanden tussen de bedrijven door een boekje aan het schrijven over de Molen. Het zou het eerste boekje zijn waarin mensen in plaats van materiaal, machines en techniek de belangrijkste rol vervullen. Dat komt omdat dit proces van het bouwen van de Molen voor het grootste deel ook door mensen is bepaald. Ik heb zoveel intens en diep over deze mensen en de plek nagedacht dat door het opschrijven van deze gedachtenspinsels misschien wel het meest open boek over mijn manier van denken vastgelegd kan worden. 
 
In november vorig jaar hebben we de Oude-Ramen-Vitrine-Kast die speciaal bedacht is voor de keuken in “Le Four”, de voormalige schuur van de Molen geïnstalleerd. Dit gebouw ontleent haar naam aan de broodoven, zo ongeveer het enige element wat nog intact was. Zonder “Le Four” was er geen stalen Oude-Ramen-Vitrine-Kast geweest. 
 
Naast deze kast zijn er nog veel andere ontwerpen speciaal voor de huizen in Frankrijk bedacht en gemaakt. Dit keer hebben we, naast het “Camembert schilderij” wat we afgelopen weekend opgehangen hebben, een installatie van led Streeplampen in de ouderslaapkamer van de Molen afgemaakt. Deze hangt nu in de donkere houten kap. De lampen zijn speciaal voor de Molen bedacht en worden vrijwel gelijktijdig in Milaan op de Salone naast een reeks andere lampen en producten als onderdeel van de collectie geïntroduceerd. Het enige wat er in Frankrijk nog moet gebeuren is een onbereikbare, driedubbel betaalde, nimmer op komen dagende Franse elektricien vragen of hij een dimmer in plaats van schakelaar kan plaatsen. Voordat we deze zomer voor het eerst serieus gaan proberen te verhuren, zouden we verder graag een telefoonaansluiting realiseren, maar daarvoor hebben we inmiddels alleen president Hollande zelf nog niet aan de lijn gehad. Zonder telefoon en internet is de ervaring misschien nog natuurlijker, maar dan is het toch fijn als je kan kiezen voor deze ervaring en de stekker er uit kan trekken. 
 
 
 
 

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven