Scherp denken

23-08-2016

13-05-2014

Dat ik gevraagd zou worden om op te treden als Scherpdenker en op het podium te staan in het Concertgebouw in Amsterdam en het Muziekgebouw in Eindhoven is als een droom. Een droom, die op voorhand bruut verstoord wordt omdat het niet als zanger of ontwerper, maar als spreker is. Bijna om je te schamen. Niet omdat je mooi kan zingen en ook niet om te laten zien hoe goed je kan ontwerpen, maar je mag op het podium omdat je zo goed kan praten. “Hij kan het mooi vertellen.” Als ik iets bedenk schreeuw ik het het liefst van de daken, omdat ik het de moeite waard vind. Net als een grappenmaker die zelf het hardst om zijn eigen grap lacht. Waar ik me overigens ook vaak schuldig aan maak. 
 
De droom om goed te kunnen zingen en in het Concertgebouw te staan heb ik van mijn vader. Hij hield zielsveel van muziek, met name van zang, en daardoor ik ook. Hij was leraar en wilde anderen iets leren. Hij dacht na, had ideeën en schreeuwde het soms uit. Maar het liefst zou hij, net als ik, mooi hebben kunnen zingen. 
 
Ontwerpen is inmiddels bijna mijn tweede natuur en biedt door alle media-aandacht een platform om te vertellen. Dagelijks doe ik wat ik leuk vind en kan daardoor ook nog eens mijn ei kwijt. En mijn ei in een notendop is de constatering dat wij met zijn allen denken dat we doelen moeten stellen en nastreven en dat we plannen moeten maken op basis van een toekomstverwachting die zelden blijkt te kloppen. Tegenwoordig bekruipt mij, als ik jubelende verhalen hoor over doelen die na vele ontberingen en hard werken zijn bereikt, een gevoel van treurnis. Welke kansen en mogelijkheden zijn er door die  blinde doelgerichtheid over het hoofd gezien en hoe groot waren de problemen die opgelost moesten worden op weg naar dat ene doel?  Nu heb ik de clou verraden waar ik op hoop uit te komen als ik binnenkort over meer dan twintig jaar werken en denken ga vertellen. Mijn vader zal er niet bij zijn, maar Henk Neeven zal zijn én mijn lievelingscantate “Ich habe genug” en nog veel meer liederen zingen. Het is een avond die niet stuk kan, omdat er gelukkig ook mensen komen die wel op dit podium thuishoren. En ik kan vanaf 21 mei zeggen dat ik zowel in het Concertgebouw als in het Muziekgebouw heb opgetreden! 
 
  
Fotografie: Marco Borggreve

 

Concertgebouw Amsterdam

Dinsdag 20 mei
20:15 – 21:45
Vanaf € 22.00 | Kleine Zaal |

Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven
Kleine Zaal | wo 21 mei 2014 | 20.15 uur
Normaal tarief: € 17,50 | € 15,50 | € 13,00 | plus € 2,50 voor pauzedrankje

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven