Saloni del Mobile 2009 Milano

02-05-2016

Wat laten we zien in Milaan? 

99%-kasten
  
De 99%-kasten zijn het laatste en het beste voorbeeld in een reeks producten waarin steeds de achterliggend gedachte is geweest om op zo’n efficiënt mogelijke wijze met materiaal en arbeid om te gaan. Bij de grotere kast wordt er, inclusief ponsafval, minder dan 1 % materiaal weggegooid!

Het idee was zo voor de hand liggend  en mooi, dat het haast wel al eerder bedacht moest zijn.  Toen dit niet het geval bleek te zijn hebben we de kasten maar snel ontwikkeld.


Materialen:  cortenstaal, wit gecoat aluminium, koper en messing.

Stropdaslampen hangend, en staand en groot en klein

Twee ringen in de zomen van een lap stof, veel eenvoudiger kan je bijna geen lampvorm creëren. Een enorme voorraad oude stropdassenstoffen, die bij onze dealer Rossana Orlandi in Milaan op zolder ligt, was aanleiding tot het maken van deze lampen. Van elke lamp zijn er maar enkelen, maar het aanbod in variëteit in stropdassenstof is enorm.

Waarschijnlijk zullen er later lampen volgen met zelfgekozen stoffen.

   

Materialen: oude stropdassenstoffen en metaal.

Donkere bank

In de ruïnes van een oude watermolen, waarvan we vakantiehuizen aan het maken zijn, vonden we allerlei lagen met rotte deuren en panelen. Van deze oude verweerde en zelfs vermolmde stukken hout wilde ik banken maken voor in de molen. Nog voordat we deze banken hebben gemaakt voor de molen, hebben we uit enthousiasme een variant in donker sloophout voor onze collectie gemaakt.

  

Donker salonblok

Naast de banken is er ook een salonblok. Bij dit blok is het verschil met de bestaande afvalsalonblokken uit  de collectie duidelijk; het stapelen heeft plaats gemaakt voor het bekleden, en het hout is dunner geworden, allemaal wat geraffineerder en chiquer.

    
Materialen: donker sloophout hoogglans gelakt, velours en messing

Plankenstoel 

Na oplopende ergernis over de toename van niet eens zulke goede ontwerpen die, onder het mom van uniciteit, voor zo veel mogelijk geld verkocht konden worden, bedacht ik me tijdens de Salone van 2008 dat ik het volgend jaar zo goedkoop mogelijk, goede en bijzondere producten zou willen laten zien.

Het jaar hiervóór werd me gevraagd om het interieur voor het culturele centrum van Edam, mijn geboorteplaats, te ontwerpen. Omdat het budget niet toereikend was heb ik voorgesteld om alleen het ontwerp te leveren, waarna ze het zelf konden realiseren met scholieren en vrijwilligers. Het ontwerp beperkte zich dus tot de tekeningen en een handleiding over hoe de producten gemaakt moesten worden. Het idee dat je op deze manier je ideeën voor iedereen bereikbaar kan maken stond me enorm aan en was de aanleiding om de producten, middels een doe-het-zelf-bouwtekening, vrij te geven.

Het idee om de stoel te laten maken op allerlei continenten en deze aan te bieden voor zo laag mogelijke prijs bleek helaas moeilijk te regelen. Alleen onze leverancier in Indonesië bleek in staat de stoel te produceren en te leveren. De beoogde diversiteit is dus niet geslaagd. Desondanks kunnen we de keuze bieden uit een door ons  zelfgemaakte stoel van sloophout uit Nederland of een uit Indonesië, gemaakt van Indonesisch sloophout, veelal hardhout.

U kunt er natuurlijk ook nog altijd een met behulp van de tekening zelf maken, het doe-het-zelf-pakket!

      

Spiegel tl’s  

Gelaagd spiegelglas weerkaatst het licht en spiegelt de omgeving. Ideaal dus voor een armatuur! Toen we het glas wilden bestellen, bleek gelaagd spiegelglas niet te bestaan, inmiddels dus wel!

   

Tafelvoetbalspel 

Het poppetje was het begin, als een knijper samengevouwen, automatisch ontstonden voeten, benen, romp, schouderbladen en het hoofdje bijna als cadeau. Nu moest alleen de rest van het voetbalspel erbij gemaakt worden, in dezelfde sfeer: stoer van staal en functioneel.

   

Pingpongtafel 

Vertaling van een louter sportieve tafel, naar een echte “klassieke”, maar zeker ook sportieve, tafel.


Materialen: mahonie en essen.

Sjoelbak 

Sjoelen, dat is wel zo ongeveer het meest lullige spelletje dat er bestaat. Sjoelen deed je op school  op dagen dat ze je probeerde te vermaken. Een enkele keer greep het spel je en probeerde je serieus de steen in het gaatje te schuiven. Met deze sjoelbak wordt alles letterlijk verlicht, overigens zijn de stenen exact het wedstrijdgewicht! 

Zwarte vazen 

Zo ongeveer alle vazen die we het afgelopen jaar gemaakt hebben zijn mislukt, we kregen het proces maar niet onder controle. Gek genoeg bleek de zwarte variant wel te lukken! Dit heeft ons weer de moed gegeven om, na tientallen mislukkingen, ook het probleem met de witte vazen op te lossen.

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven