Reis naar Japan

08-04-2016

Eigenlijk wilde ik voorlopig niet meer naar Japan gaan, maar ze stellen het daar enorm op prijs als je komt en doen daar ook alles voor. De eerste twee keer dat ik er was had dat vooral een representatieve functie, veel feestjes en interviews. Nu hebben ze me gevraagd te komen om een fabriek en een traditionele timmerwerkplaats (minder ruimte dan een huiskamer) te bezoeken en speciaal voor deze mensen ontwerpen te maken. Daarnaast was het programma volledig gevuld met interviews, bezoeken en gesprekken.

   

Het ambacht zoals dat nog steeds in Japan bestaat is van een uitzonderlijk niveau. De gereedschappen, technieken en materialen die gebruikt worden en het respect ervoor is bijzonder inspirerend. Tussen de regels door kan je wel merken dat ze ervan uit gaan dat deze manier van werken zal verdwijnen. De enorme hoeveelheid tijd en aandacht die ze in hun werk stoppen is niet meer van deze tijd. Ambachtslieden zijn te duur of verdienen te weinig (wat al het geval is). De fabriek, al noemt men het zelf een ‘werkplaats’, is een ander verhaal. Ze maken nog steeds het traditionele werk, zelfs voor de keizer van Japan, maar hebben ook machines. Ze kunnen alles en opereren in het allerhoogste segment. De mogelijkheden daar zijn enorm.

Wat zeer bijzonder was, was de enorme liefde voor hout. Ik heb nog nooit een dergelijke collectie hout bij elkaar gezien. Niet alleen de diversiteit aan hout, maar ook de hoeveelheid en kwaliteit is ongekend. Er liggen bomen waarvoor ze speciaal naar Europa zijn gevlogen!

We hebben 5 verschillende concepten bedacht die we nu op zeer korte termijn gaan uitwerken. Ze willen de eerste modellen al in september presenteren.

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven