DO 2020 – Bijzonder en ouderwets

22-10-2020

22-10-2020

Na de laatste persconferentie waarin de nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd, waar van alles over valt te zeggen, viel bij ons zo ongeveer alles in duigen waar we mee bezig waren. De DDW ging al niet fysiek door maar nu moest ook het restaurant dicht. Het eerste was eigenlijk de grootste ramp maar als het door was gegaan met de geldende restricties was het toch niet echt een succes geworden. Dus was het uiteindelijk toch niet zo’n ramp.

De sluiting van het restaurant is vooral heel treurig omdat met deze tweede sluiting en de vanzelfsprekendheid waarmee er besloten wordt tot sluiting over te gaan en de hiermee gepaard gaande onzekerheid het onmogelijk maakt om door te gaan. We moeten dus bedenken hoe we verder kunnen. De enige rationele reactie zou zijn te stoppen en alle medewerkers van het restaurant ander werk te laten zoeken. Maar gelukkig zijn mensen niet rationeel en proberen we er ondanks de misère een mouw aan te passen.

De meeste deelnemers die bij ons zouden presenteren, op een enkeling na, haakten af en de ruimte waar de nieuwe wonderkamer bedacht was zou leeg blijven staan. Ik ben gelijk na gaan denken om het plan dat we toch al hadden, namelijk onze eigen presentaties minstens tot het eind van het jaar laten staan, te versterken door andere ontwerpers te vragen bij ons te exposeren. Allemaal waren ze enthousiast en doen ze mee. Samen met Lex Pott, Aart van Asseldonk, Paul Coenen, Tim Teven, Rino Claessens, Maarten Baas, Floris Wubben, Floris Hovers en de die hards Cengiz Hartmann, BEEM en het ontwerpduo van Studio Aeneae hebben we een tentoonstelling neergezet die zoals gehoopt meer design is dan we voorgaande jaren hebben getoond. Misschien is het er zelfs wel beter op geworden. Én, last but not least, het duurt ook nog eens veel langer!

Wat voor ons geldt, geldt ook voor de andere ontwerpers en studio’s in de stad. Vrijwel direct na de persconferentie stuurde Joost van Bleiswijk van Studio Kiki en Joost een bericht dat we met zijn allen toch ons werk in eigen atelier moeten gaan presenteren maar dan een aantal keer en vooral voor genodigden. Eigenlijk is dit zoals de Dutch Design Week ruim 25 jaar geleden is ontstaan. Met een best wel grote groep ontwerpers hebben we kort daarna afspraken gemaakt en bedacht dat we, omdat ‘designen’ tegenwoordig net topsport is, het ‘Design Open’ noemen (‘open’ refereert ook aan het feit dat de deuren open staan). De Kazerne en wij zijn gewoon op de gewone openingstijden (10:00-18:00) geopend en de overige ontwerpers in Eindhoven zijn tijdens de geplande DDW, maar ook in een aantal weekends in november en december open.

Het is best bijzonder dat er dat er zoveel veerkracht is! Alles bij elkaar zou je kunnen stellen dat we terug zijn bij onze roots en dat we misschien wel een manier hebben gevonden om in plaats van de de massale DDW en het digitale alternatief in contact te treden met het publiek en onze klanten. Ouderwets ‘winkeltje spelen’ bijna!

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven