De aangepaste 2009 Crisis-serie

24-10-2019

24-10-2019

Het is geen crisis maar bij ons wel een beetje. Ons bedrijf is anticyclisch; best fijn eigenlijk. En dat het even financieel moeilijk is dan komt dit omdat produceren in Nederland best ingewikkeld is en dat daar bovenop een tijd geleden een grote opdracht behoorlijk mis is gelopen. Dit is eerder al uitgebreid aan bod gekomen.

De crisiscollectie stamt uit de periode dat de Twin Towers door terroristen werden neergehaald. Een gebeurtenis die het sentiment over de hele wereld deed kantelen. In de Verenigde Staten  werd deze daad van agressie als een bevestiging van hun wereldbeeld gezien ‘wij zijn de good guys en zij de bad guys’ in Europa moest het wereldbeeld van vertrouwen in de goedheid van de mens herzien worden.

Het veranderde sentiment zorgde voor een wereldwijde economische crisis die misschien eigenlijk vooral psychisch was, zeker in Europa viel het economische verval eigenlijk best mee. Er werd vooral enorm geklaagd over hoe slecht het ging. Ik dacht, als het dan toch allemaal goedkoop moet zijn, dan maak ik een goedkope stoel en tafel in een zak. Deze konden dan thuis, heel goedkoop, zelf in elkaar gezet worden. We hadden net een computergestuurde frees gekocht en met één druk op de knop werden er van één plaat onderdelen gemaakt die de zo de zak in konden. Er bleek echter niemand bereid te zijn om  een stoel zelf te monteren want zo slecht ging het nu ook weer niet. Desondanks bleek  de collectie een succes. De crisiscollectie is sindsdien verder uitgebreid en naar onze maatstaven succesvol.

In 2009 was het weer raak, dit keer was het een serieuze crisis. De banken verkochten producten waarvan ze zelf het flauwste benul hadden en de centrale banken tastten in het duister over de gevolgen hiervan en over wat te doen. We maakten een crisis 2009-serie. Niet op de frees want CNC-frezen zijn duur en kosten per centimeter frezen veel meer dan zagen, wat ook nog eens veel sneller gaat. Het resultaat was een rechte stoel van de cirkelzaag, goedkoper dan de originele crisisstoel en gemonteerd (want dat moest toch) zag het levenslicht. Ook een tafel en later zelfs kasten werden geïntroduceerd.

Zelf vind ik het een van de betere collecties maar naar de verkoop aantallen gekeken ben ik kennelijk één van de enigen. Nooit leuk zo’n verschil in opinie dus ik probeer het opnieuw. De in 2019 aangepaste crisis 2009-serie wordt op deze DDW gepresenteerd. In het slechtste geval is het de herintroductie van een niet verkopende klassieker.

Dit zou niet de eerste keer zijn want toen we in 1993 de eiken stoel, die in eerste instantie een rechte zitting en rug had, van welvingen voorzagen,  bleek de stoel opeens te verkopen. Alleen echte design liefhebbers nemen recht en hard zitten voor lief en ook zij kiezen voor comfort als de keuze er is.  De eikenhouten stoel in sloophout (zo heet hij ook) bleek later, na de aanpassingen, onze bestverkopende stoel. Eigenlijk merkwaardig dat we niet gelijk een ronde rug en zitting  hebben gemaakt.  Voor de fijnproevers maken we ook nog wat gelimiteerde crisis 2009-stoelen.

<< terug naar nieuwsoverzicht

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven