4 april 2013 – De beste presentatie van Milaan

28-07-2016

Elk jaar dromen we ervan unaniem gekozen te worden tot de beste presentatie van Milaan. Lovende krantenkoppen duizelen op voorhand in gedachte. Eek steelt de show met eenvoud in tijden van overdaad, maakt ontwerpen die de tand des tijds zullen doorstaan… enzovoort, enzovoort. Maar tot op heden bleef de aandacht beperkt tot mooie foto’s in interieurbladen en zo nu en dan een krant. Dit jaar echter vinden we in ons enthousiasme toch echt dat we de mooiste ontwerpen bedacht en gemaakt hebben en het beste verhaal te vertellen hebben (zonder overigens ook maar enige kennis te hebben van welke andere presentatie in Milaan dan ook, dus wat dat betreft kunnen we niemand beledigen).

We zijn vertegenwoordigd met maar liefst twee presentaties; een stoelententoonstelling in het Science Museum bij Tom Dixon en een balkenpresentatie in onze thuishaven bij Rossana Orlandi.

Bij de stoelenexpositie hebben we een stoelenboekje uitgegeven. Of eigenlijk is het andersom: de expositie hoort bij het boekje. Zo goed als alle zitobjecten die we gemaakt hebben staan erin. Bij bijna elk stoeltje staat een verhaaltje maar ook worden de verkoopaantallen genoemd. De trieste conclusie dat zowat elk van mijn ontwerpen door een gebrek aan verkoop gedoemd is tot vergetelheid is niet ver bezijden de waarheid. Toen we alle stoelen onder het stof uithaalden was het desalniettemin een groot feest om bij elk object dat moment naar boven te halen waarin we dachten dat dit het beste stoeltje ooit was. Het gebrek aan verkoop valt zelfs achteraf in het niet bij de lol in het creëren. Gelukkig zijn er ook een aantal stoelen die heel goed verkopen. Of het nu wishful thinking is of niet, wij vinden de laatste ontwerpen mooier, monumentaler en beter dan de eerdere, wat aansluit bij mijn overtuiging dat ontwerpen iets is wat je moet leren. Omdat het boekje over alle stoelen gaat, vanaf de allereerste op mijn dertiende tot de laatste van 2012, en geen onderwerp wordt geschuwd, biedt het inzicht in alle aspecten van een zelf producerend ontwerpersbedrijf.

Voor het eerst hebben we een thema gekozen voor onze presentatie bij Rossana Orlandi: balken! De keuze voor materiaal als thema is niet verwonderlijk; het materiaal in combinatie met de mogelijkheden die voorhanden zijn of die zich spontaan voordoen, vormen praktisch voor al mijn ontwerpen de basis. Een enorme partij balken die we in 2007 kochten en die ons is blijven achtervolgen tot op de dag van vandaag is aanleiding geweest voor een hele serie balkenmeubilair waarvan we de laatste objecten tonen. Ook hier gaat de presentatie gepaard aan een boekje waarin we ditmaal al onze balkenavonturen vertellen. Het is een boekje over niet weggooien, niet opgeven, van niets iets maken en roeien met de riemen die je hebt. We tonen dus niet alleen onze producten maar ook onze werkwijze.

Piet Hein Eek is aanwezig van dinsdag tot en met donderdag bij Rossana Orlandi. 

Klik hier om de PDF van de Salone 2013 te downloaden.

STOELENEXPOSITIE
MOST / Tom Dixon
Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia
Via Olona 6B
20123 Milano
www.mostsalone.com 

   

de STOEL
€ 20,- te bestellen via –deze link–
en verkrijgbaar in de Winkel van Piet Hein Eek
359 bladzijden, formaat 110x180x27 mm
Nederlandstalig: ISBN 978-90-817185-4-7
Engelstalig: ISBN 978-90-817185-5-4

Aan de hand van meer dan 20 jaar stoelen ontwerpen met meer dan 200 stoelen wordt u meegenomen langs alle tegenslagen en mislukkelingen maar ook langs de kansen en successen die de revue zijn gepasseerd. Het geeft u een kijkje in de keuken van een zelf producerend ontwerpersbedrijf en in de ziens- en denkwijze van ontwerper Piet Hein Eek.

BALKENPRESENTATIE
Spazio Rossana Orlandi
Via Matteo Bandello 14-16
20123 Milaan
Tel 0039 (0)2 4674 471
www.rossanaorlandi.com

   

BALKEN
€ 8,- te bestellen via –deze link–
en verkrijgbaar in de Winkel van Piet Hein Eek
95 bladzijden, formaat 110x180x9 mm
Nederlandstalig: ISBN 978-90-817185-7-8
Engelstalig: ISBN 978-90-817185-6-1

De ondoordachte aanschaf van een buitenissige hoeveelheid balken en de noodzaak om er vanaf te komen leidden tot een reeks ontwerpen die op hun beurt de aanleiding vormden voor een boekje en een presentatie in Milaan. Materiaal is het uitgangspunt voor praktisch alle ontwerpen van Piet Hein Eek en de ‘balkenavonturen’ zijn dan ook een voorbeeld van diens werkwijze. 

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven