17 februari 2011 – Het Dak

04-06-2016

Als het heel erg druk is valt er heel veel ‘nieuws’ te vertellen maar ontbreekt het juist aan tijd dit nieuws te schrijven. Wat een tijd geleden zeker nieuws was komt nu als mosterd na de maaltijd. We hebben het dus ongelooflijk druk met de ontwikkelingen rondom ons pand. Dit heeft er indirect toe geleid dat ik door Hans Woerlee eigenaar van PFC2 (een ontwikkelaar) gevraagd ben om mee te denken over een project in de houthavens in Amsterdam. Een enorm project waar tientallen duizenden vierkante meters gebouwd gaan worden.

En één ding is zeker: als je in deze turbulente en onzekere tijden een dergelijk gebouw neerzet blijf je zo goed als zeker met de meters zitten. Dus bedachten we om een dak als een oude havenconstructie in fases te bouwen en te betalen waaronder alles mag en kan gebeuren en waar niet op voorhand alles vastgelegd is – ruimte biedend aan de nog onbekende ontwikkelingen.

Dat klinkt en is logisch maar is toch onorthodox, want normaal wordt er juist gebouwd en bedacht voor wat je wel weet: op zekerheid. Dat het volstrekt onzinnig en geestdodend is om op basis van vermeende zekerheden dergelijke grote plannen te realiseren lijkt inmiddels wel gemeengoed. Door de enerverende tijden waarin we leven is er nu zelfs ruimte voor plannen waarin onzekerheid wordt gefaciliteerd en als uitgangspunt gekozen. De bakens moeten verzet worden.

Onder het dak wordt ruimte verhuurt en verkocht waar mensen hun eigen dromen kunnen realiseren en wij dromen weer van de dromende timmerman, bankier, gameontwerper, architect, bakker, schooldirecteur, ondernemer, scheepsbouwer, etc,  etc, allemaal met hun eigen identiteit. Het bijzondere is dat Hans Woerlee nauwelijks tijd nodig had om het idee te omarmen, maar ook het havenbedrijf, de welstand en eigenlijk iedereen waar we tot op heden mee te maken hebben zien het project zitten. Het op een goede manier faciliteren van onzekerheid biedt meer zekerheid dan het bouwen op schijnzekerheid.

Maar een beetje zenuwachtig word ik er wel van. Na al die mooie verhalen moet dat gebouw en het bouwplan er komen. Een constructie waarin alles opgelost moet worden, die geraffineerd, uniform en bijna rigide gebouwd kan worden, juist om vrijheid voor de latere invullingen te creëren. Gelukkig hoef ik dat niet helemaal zelf te doen, we gaan samenwerken met ingenieurs en bouwers, geen gewone bouwondernemingen maar bedrijven die normaal in de offshore zitten en andere enorme projecten doen.

   

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven