16 februari 2011 – Alliantie Geusebroek

03-06-2016

Mislukt en toch gelukt

Eerder realiseerden we voor ons doen grote projecten voor Peter Geusebroek (architect) en de Alliantie (ontwikkelaar). Elke keer maakten we deuren of hele voorportalen voor de gebouwen. Deze opdracht werd in een zeer vroeg stadium gegeven, het oude gebouw dat moest wijken voor de nieuwbouw stond nog overeind. Oorspronkelijk wilden we oude elementen uit het slooppand halen en weer toepassen in de nieuwbouw. Het plan was om gevels van de oudbouw zowel voor als tijdens de sloop te fotograferen en deze foto’s weer in de nieuwbouw te integreren en in deze foto’s de gesloopte materialen te plaatsen, precies op de plek in de foto waar ze gezeten hadden.

Met deze aanpak integreer je de oorsprong van de buurt en de plek en plaats je het gebouw in een historische context. Maar de fotograaf raakte overspannen en tot overmaat van ramp al zijn bestanden kwijt. Vervolgens gingen we als alternatief in de omgeving van het gebouw vergelijkbare gevels fotograferen en photoshoppen, wat toch al een stuk minder goed werkte dan beoogd was. Toen bleek dat het kunstwerk onvoldoende in de bouwplannen was geïmplementeerd, kwamen we tot de conclusie dat het nog maar een slap aftreksel van het originele idee was en dat we met het oude plan, wat al handen vol geld had gekost, moesten stoppen om te broeden op een nieuw plan of helemaal moesten stoppen.

Het gekke is dat er uiteindelijk een veel beter idee dan het oorspronkelijke plan is uitgerold. We hebben de enorme wanden, waartegen de fotomontages en oude bouwmaterialen zouden komen, volledig bedekt met oude deuren (deels nog uit de containers met materialen die bewaard waren bleven). Het resultaat nu is veel overtuigender dan dat het oorspronkelijke was en past ook beter bij de eerdere opdrachten die we gerealiseerd hebben.


Fotografie: Thomas Mayer

This post is also available in: EN

« Terug naar blogberichten
Laden...
Terug naar boven